Örök életű, a környezetre ártalmas anyagok a Tiszában, mikroműanyagok a Dunában? Miért jó a szódabikarbóna a penész ellen, és miért kell vigyáznunk a formaldehiddel a lakásban, munkahelyünkön? Környezetvédelmi kutatásaik bemutatása mellett az Eurofins Környezetvédelmi Üzletágának szakemberei hasznos tanácsokkal is szolgálnak a Laboratorium.hu olvasóinak, akiknek két csodálatos, elgondolkodtató fotópályázat képeit is megmutatjuk év végi összefoglalónkban...

Örökké élő, veszélyes anyag bukkant fel a Tiszában

Hírhedt vegyületet azonosítottak a PET Kupa és az Eurofins közös laboratóriumi felmérése során: az örökéletűnek is nevezett PFAS-vegyületeket széles körben alkalmazzák az iparban: ezekkel impregnálják a ruhákat, az edényeket, felhasználják azokat a csomagolóanyagoknál, és nem létezne nélkülük tűzoltóhab sem. Mégis veszélyesek. Ugyanis rendkívül lassan (talán soha sem) bomlanak le teljesen a természetben, éppen ezért súlyos környezetvédelmi problémát okozhatnak. Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független laboratórium a PET Kupát támogató vizsgálata során az ilyen polifluorozott alkilvegyületek közé tartozó perfluorooktán-szulfonsavat határérték felett detektálta: az örök életű anyagok közül is az egyik legöregebbet találták meg a vízben.

Sikerének titka, hogy több ezer társához hasonlóan poláros és apoláros vegyület egyben, így egyszerre két felülethez is képes tapadni, ennek köszönhetően az egyik legjobb határfelület-képző anyag a világon. Tűzoltóhabként például azért működik tökéletesen, mert kötődik a lángoló olajhoz elzárva azt a levegő oxigénjétől, így hatékonyan tudja eloltani az olajtüzeket.

Miért baj, hogy ezt az anyagot megtalálták Magyarország második legnagyobb folyójában? A kutatásról itt olvashat részletesen

Még mindig közel 50 darab mikroműanyag-részecseke lebeg köbméterenként a Dunában

Egy magyar-dán tudományos együttműködés megerősítette a korábbi Eurofins-méréseket: a Duna budapesti szakaszán gyűjtött mintákon végzett vizsgálatok eredménye során ugyanis megállapították, hogy a mikroműanyagok átlagosan közel 50 részecske/m3 koncentrációban vannak jelen a vízben. Mindez igazolja az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. korábbi magyarországi vizsgálatait, a Parányi Plasztiktalány projekt során ugyanis átlagosan 50 részecskét detektáltak köbméterenként. Az Eurofins nemzetközi hálózata tudományos munkacsoportban is kutatja a mikroműanyagok vizsgálatának lehetőségeit, a legutóbbi felmérésről pedig itt olvashat részletes beszámolót.

Mindent a formaldehidről

A beltéri levegő minőségét vizsgáló szakterület csupán az utóbbi évtizedekben került előtérbe, köszönhetően a jobb szigetelésrendszerek elterjedésének. Ezzel azonban sok esetben gyakorlatilag lezártuk a beltereket, megszüntettük a szellőzést, ráadásul elképesztő mennyiségű vegyi anyagot építettünk be a lakásunkba. Ezek közül az egyik legkellemetlenebb a formaldehid.  Mit okoz ez a vegyianyag? Az építési anyagok és más termékek jelenlétéből adódóan a formaldehid mára az egyik leggyakoribb és legismertebb beltéri levegőszennyező anyaggá vált. A formaldehid a bőrön át vagy belélegezve jut a szervezetünkbe. Szem- és bőrirritációt válthat ki, belélegezve pedig már kisebb dózisban is fejfájást, náthát és légzési zavarokat okozhat.

Hol fordulhat elő? Hogyan mérik, hány komponenst tudnak kimutatni a laborban? Miért fontos a munkahelyi levegő vizsgálata? További információ a Laboratorium.hu cikkében!

Szódabikarbónával a penész ellen?

A penészgombák spórái mindennapjaink láthatatlan résztvevői. Vannak, amelyek hasznosak (ilyenek például a penicillin-termelők vagy a nemes penészek a sajtokon), de sajnos olyanok is megtalálhatók a levegőben, amelyek fertőzést is okozhatnak.  A spórák a falakon, berendezési és használati tárgyainkon (ágy, szekrény, konyhai eszközök) képesek megtelepedni, és a megfelelő páratartalom mellett szaporodásnak indulnak.

Mit tehetünk ellenük? Miért lehet jó fegyver a szódabikarbóna? Kattintson a válaszért!

Csodálatos madaraink látványos fotókon

A Fővárosi Állat- és Növénykertben nagyszabású ünnepség keretében hirdették ki az idei Birdo Az év madárfotósa 2023 fotópályázat győzteseit. A lenyűgöző, díjnyertes pályamunkák egészen január közepéig megtekinthetők a Csillagtérben egészen január közepéig az Állatkert rendes nyitvatartási idejében.

Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. az esemény egyik főtámogatójaként volt jelen, természettudós munkatársai elkötelezettek a környezetvédelem iránt.

Hogyan látják a világot egy vizsgálólaboratórium munkatársai?

Az Eurofins magyarországi laboratóriumi hálózatának fotópályázata díjnyertes alkotásai környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági problémákra hívják fel a figyelmet – gyönyörű képeken: műanyagok a vizekben, légszennyezés, azbeszt, mérgező gombák a földeken. A fotópályázat rávilágít arra, hogy az élet szinte összes területén szükség van a folyamatos laboratóriumi vizsgálatokra.

A képeket itt tekintheti meg!

A hasznos posztokat a független vizsgálólaboratóriumokat működtető Eurofins a Facebook oldalán is megjelentette.