Egyfajta csodaszerként vagy legalábbis elképesztő hatású étrend-kiegészítőként árulják különböző boltokban és weboldalakon az oxigénnel dúsított vizet. A hatásvadász leírások alapján valóban úgy tűnhet, a palackban vagy patronos formában árusított termék energikussá, fitté varázsol bennünket, megvéd az öregedéstől, a potenciazavaroktól, sőt, még a rákot is gyógyítja. A valóságban azonban már az is kérdéses, hogy egyáltalán eljut-e az emésztőrendszerünkig az oxigéndús víz...

„Az oxigénnel dúsított víz segít a méregtelenítésben, a betegségekből való gyorsabb felépülésben, a gyógyszerek hatásfokának növelésében, légzési panaszok csökkentésében, a tápanyagok beépülésében, fájdalomcsillapításban, a ráncok kisimításában, az egészséges bőrfelület helyreállításában, a krónikus fáradságérzet leküzdésében, a szervezet öngyógyító képességének helyreállításában, cukorbetegség, magas vérnyomás és a túlsúly karbantartásában, és hatékony ellenszere lehet a ráknak is” – olvasható az egyik internetes honlapon, amelyik még hosszan sorolja az oxigénnel dúsított víz jótékony hatását. Ugyanitt arról is beszélnek, hogy a bélrendszerben tenyésző, úgynevezett anaerob, vagyis a létfenntartásukhoz levegőt, oxigént nem igénylő baktériumok, kórokozók ellen is rendkívül jó ellenszernek bizonyul a termékük, amellyel a beteg emberek mellett a szépülni vágyó nőket és a sportolókat is előszeretettel támadják, mint célközönséget.

Valójában mit is tud az oxigéndús víz, használhat-e egyáltalán, vagy ártalmas? Pusztán félrevezető, a pénztárcánkat megcsapoló, vagy kifejezetten immorális, hamis ígéretekkel kecsegtető üzleti vállalkozás?

Elég a hétköznapi fizikai és kémiai tudásunkat használni az oxigéndús víz hatékonyságának kiderítéséhez, amelynek készítői előszeretettel helyeznek félrevezető módon egymás mellé olyan állításokat, amelyek külön-külön igazak, ám együtt már nem.

Az oxigén ugyanis valóban a legfontosabb szereplője az anyagcsere-folyamatoknak, és az is igaz, hogy oxigénhiányos állapot esetén a szervezet energiaszintje lecsökken. A sejten belüli folyamatokra is igaz, hogy szükség van az oxigénre, de nem az emésztőrendszeren keresztül. Az oxigénnel dúsított víz gyakorlatilag semmilyen hatással nincs a szervezetünkre (nem is árt neki), így az ilyen termékek megvásárlása „pusztán” egyszerű pénzkidobás. Az viszont már komoly morális és etikai kérdéseket is felvet, hogy ezeket a termékeket gyakran ajánlják olyan súlyos betegségek ellenszereként is, mint a cukorbetegség vagy rák.

Mi a helyzet a vizekkel?

Egy atmoszféra nyomáshoz tartozó 10 Celsius fokos felszíni vízben közel 10 mg/liter oxigén található, ez változhat az évszakok függvényében plusz-mínusz 2 mg-mal. Minden olyan víz, amelyik mélyről jön, gyakorlatilag nem tartalmaz oldott oxigént, amikor a felszínre bukkan. Az oxigénnel dúsított vizek gyártói mesterségesen emelik fel a vizek oxigéntartalmát. Bizonyos cégek 2000 mg/literről beszélnek, ehhez azonban a szakemberek szerint nagyon nagy nyomásra van szükség, a víz kitöltésekor így az oxigén kipezseg a vízből. Reálisan 30-40 mg-ra lehet úgy felemelni az oxigén mennyiséget, hogy az elem még jó néhány percig a vízben maradjon, amíg ez utóbbi ki nem dobja magából.

Hogyan hat, pontosabban hogyan nem hat az oxigénnel dúsított víz?

Az az oxigénmennyiség, amely egyáltalán megmarad a dúsított vízben, nem jut messzire az ember emésztőrendszerében, a gyomorban ugyanis nem szívódik fel, viszont a magas savtartalom és az egyéb oldott anyagok gyakorlatilag lehetetlenné teszik az átjutását. Az oldott oxigén ugyanis gyakorlatilag átmegy gázfázisba, magyarul: kiböfögjük. Ugyanez a folyamat játszódik le a szén-dioxiddal akkor, amikor buborékos ásványvizet iszik az ember, csak akkor gyorsabban. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy táplálkozás közben vagy a mohó ivásnál tekintélyes mennyiségű levegő kerül a gyomrunkba, amelyet szintén nem tudunk hasznosítani, hiszen ezt a szerepet egy másik szervünk, nevezetesen a tüdő látja el.

Anaerob baktériumok

A bélrendszerünkben természetes, hogy anaerob körülmények vannak, az emésztési folyamatok ugyanis oxigén nélkül zajlanak. Amennyiben a bélrendszer oxigénben telített lenne, az emésztéshez szükséges lebontó baktériumok sem maradnának életben. Éppen ezért ott egy ilyen mesterséges beavatkozás nem hasznos. Mivel azonban az oldott oxigén el sem jut a bélrendszerig, ez a problémakör nem releváns, az összes, az anaerob kórokozók ellen folytatott harcra vonatkozó ígéret pedig egyszerűen nem igaz.

Árthat-e a túl sok oxigén?

Az oxigénnel telített víz a laboratórium szakemberei szerint nem ártalmas, már csak azért sem, mert gyakorlatilag semmilyen hatást nem gyakorol a szervezetünkre. Talán annyiban lehet negatív hatása, hogy könnyen romlóvá teszi a vizet, mivel elősegíti a baktériumok szaporodását. Ez főleg akkor lehet veszélyes, ha magas a víz ammóniumtartalma. Az ammónium nem méreg, de oxigénes közegben bizonyos baktériumok tevékenysége következtében a belőle keletkező nitrit, illetve nitrát már az lehet bizonyos szint felett. Emiatt a palackozás során az átlagosnál sterilebb körülményeket kell biztosítani ahhoz, hogy ne szaporodjanak el a baktériumok, ami természetesen tovább növeli a haszontalan készítmény árát.

Kopoltyúsok előnyben

Összefoglalva tehát elmondható, hogy az oxigénnel dúsított víz jótékony élettani hatása erősen megkérdőjelezhető, igaz, az egészséget sem károsítja, ezért is kaphatott engedélyt. Amit azonban állítanak róla, az tudományosan nem megalapozott. Amennyiben valakinek hitelt érdemlő forrásból van más ismerete, ami ezt cáfolni képes, bátran mondja el a véleményét, ám Lakos István és Szigeti Tamás az eddigi tudásuk alapján egyelőre azoknak ajánlja szívesen a szóban forgó termékeket, akiknek kopoltyú nőtt a gyomrába, a többiek pedig inkább vegyenek néhány nagy levegőt, ha oxigénhez akarnak jutni, és ezt még egy igen érzékeny érzékszervük, a pénztárcájuk is megérzi.

Lakos István, Szigeti Tamás János, Szunyogh Gábor

A témáról írt az egyik leglátogatottabb hírportál, az Origo szakmai blogja, a Buksza is, amelynek cikkét ide kattintva olvashatják el.