Mit lehet tenni a klímaváltozás egyre nyilvánvalóbb hatásainak kezelésére? Korunk egyik legfontosabb kihívására próbált megoldási javaslatokat találni a KÖVET Egyesület, amelynek vállalati klímaadaptációs programját a környezetvédelem területén élenjáró WESSLING Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium új központjában tartott szakmai napon ismertették...

„Január 29-én rügyeznek a bokrok, 12 fokos enyhe idő van Budapesten, a Szaharában és a Közel-Keleten havazik, Európába mérsékelt övi ciklonok, Észak-Amerikába és sarkvidéki levegő érkezik: az éghajlatváltozás a szemünk előtt zajlik” – mondta el Herner Katalin, a fenntarthatógazdálkodás előmozdításáért tevékenykedő KÖVET Egyesület igazgatóhelyettese, aki úgy vélte: a klímaváltozás kihat a vállalatok, vállalkozások mindennapjaira és jövőjére egyaránt.

„Vegyük észre a jelenségeket, az összefüggéseket, azonosítsuk a szervezetünket érő klímakockázatokat és felkészüléssel előzzük meg vagy legalább mérsékeljük a hatásokat. Legyünk aktív részesei vállalati klímaadaptációs stratégia alkotásának” – javasolta Herner Katalin. Felhívta a figyelmet arra, hogy a KÖVET Egyesület a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával Vállalati klímaadaptációs programot indít, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a témára, és a hazai vállalatokkal, szakértőkkel együtt keresse a válaszokat a fenti kérdésekre.

A program első elemeként az Ökoindustria társrendezvényeként konferenciát tartottak a témában tavaly novemberben. Jelenleg felmérést végezek a téma ismertségéről és a vállalatok gyakorlatáról (a kérdőív a KÖVET honlapján www.kovet.hu keresztül elérhető).

A program további részében a programhoz csatlakozott vállalatok két műhelymunkán és Vállalati klímaadaptációs képzésen vehetnek részt 2018 első negyedévében, a vállalati jó gyakorlatokat pedig példatárban gyűjtik össze és tesszük közre. A program lehetőséget biztosít három vállalatnál klímaadaptációs stratégia elvégzésére és annak vizsgálatára, hogy a hazai vállalatoknak mennyiben sikerült áttérniük a karbonszegény gazdaságra.

A végső cél, hogy a projektben résztvevő szervezetek tisztában legyenek az őket érintő klímakockázatokkal és képesek legyenek klímaadaptációs stratégia keretében kezelni a kockázatokat és hatásokat.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztály (NAKFO)  részéről Illésné Szécsi Ilona a klímaváltozás kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy már ugyan látjuk a problémát, de még távolinak érezzük a bajt. Az ember eltávolodott a földtől, mezőgazdaságtól, pedig már most 1 Celsius fokos felmelegedésnél tartunk, és számos folyamatot 10 év alatt sem tudunk visszafordítani.

Egy igen érdekes szemszögből megközelítve a kérdést kiemelte, hogy az éghajlatváltozás az olyan alrendszereket is érinti, mint a termékskála-szolgáltatás, a munkavállalók (például a hőhullám miatti teljesítmény csökkenés okán és egyéb egészségügyi kockázatok miatt), a telephelyek, a közszolgáltatások és a termelést érintő kockázatok (többek között az árvíz vagy extrém időjárás miatt).

Felhívta a figyelmet az olyan, a tervezést segítő eszközökre, mint a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR),

Dr. Szigeti Tamás János, a WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója bemutatta a laboratórium újTudásközpontját, beszélt a vállalat elmúlt 25 évéről, és ismertette a cég fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségét is, valamint a környezetvédelem, az élelmiszer- és egészségbiztonság területén kifejtett magas színvonalú szakmai munkáját.

A KÖVET-műhely részvevői ezek után látogatást tettek Magyarország egyik legmodernebb független vizsgálólaboratóriumában.