A nyolcadik alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája verseny díjnyertes alkotását ezúttal is egy független laboratóriumban, a WESSLING Hungary Kft-nél ellenőrizték. Mi mindent vizsgáltak a Kicsi Gesztenyében? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállításából kiderül...

A szegedi A Cappella Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A „Kicsi Gesztenye” győzelmét az Országházban jelentették be a Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. Magyarország Tortája a „Boldogasszony csipkéje” lett, melyet a Tóth Cukrászda készített. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 18-án, 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja majd meg.

Az idei győztes a „Kicsi Gesztenye” lett, amelyet a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere, Gyuris László és csapata készített. A torta laboratóriumi vizsgálatait a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

Hogyan zajlott a vizsgálat?

A „Kicsi Gesztenye” kalandos utat járt be az analitikus szakemberek kezei között. Az élelmi rosttartalmat az emberi emésztést utánozó enzimek sorával, kontrollált körülmények között határozták meg. Kemencébe rakva és teljesen elégetve a szervetlen anyagok mennyiségét, kénsavban forralva és az így elroncsolt maradékot átdesztillálva pedig a fehérjetartalmát állapították meg.

Homokkal összekeverve, termosztátba helyezve a szárazanyag- és a víztartalma derült ki, sósavval roncsolva, és szerves oldószerrel kioldva pedig a zsírtartalmát mérték meg laboratóriumi körülmények között.

A klasszikus laboratóriumi módszerek mellett modern, úgynevezett induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométerrel (röviden, csak ICP-OES) a nátrium- és a sótartalmát ellenőrizték,  folyadékkromatográffal pedig a különböző cukrok és cukoralkoholok mennyiségét is megmérték a szakértő kollégák.

Ez utóbbi volt az egyik legfontosabb mérés, hiszen ennek köszönhetően teljes biztonsággal megállapítható: valóban hozzáadott cukor nélkül készült cukrászati remekműről van szó.

A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, amelyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. A kreáció tetejét borító cukormentes tejcsokoládét koronaszerűen veszik körbe a csokoládéívek: a torta a harmonikus, egyedi ízei mellé elegáns küllemet is kapott.

A hozzáadott cukor nélkül készült „Kicsi Gesztenye” a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapjánszeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet.

Az élelmiszer-vizsgálatokkal kapcsolatban itt érdeklődhet

A korábbi cukormentes torták vizsgálatairól itt olvashat érdekes cikkeket:

Mi van a három kívánságban?

Mit csináltak Pöttyös Pannival a laborban?