Miért betegedtek meg egy japán kisváros, Minamata lakói, és mi okozta az 1976-os philadelphiai járványt? A Laborkaland online kémiaverseny nyomozásra hívta a diákokat, akiknek többek között Sherlock Holmes-szal és Watsonnal kellett kideríteniük a titkosírás rejtélyét. A Laboratorium.hu tudósításából kiderül, hogy a nyertesek előtt ez alkalommal megnyílt a laboratórium titkos kapuja, és tudományos élményparádé is várta őket...

Tavaly novemberben újra elindult a Laborkaland online, Magyarország első internetes kémiaversenye. A közel fél éven át tartó vetélkedő célja, hogy teljesen új megközelítésbe helyezze a kémiát, rámutasson annak gyakorlati jelentőségére.

A középiskolás diákokat ezúttal nyomozásra várták, a kémia segítségével kellett utánajárniuk rejtélyes eseteknek: járványoknak, szennyezéseknek, különös megbetegedéseknek, bűnügyeknek. A legjobban teljesítő tíz versenyző előtt megnyílt az ország egyik legmodernebb laboratóriumának, az újpesti WESSLING Tudásközpontnak a titkos ajtaja, a Csodák Palotájában pedig kémiai kísérletek, tudományos élmények várták őket.

A Laborkaland Online kémiaverseny tíz győztese előtt kitárultak a titkos ajtók: bejutottak egy igazi vizsgálólaboratóriumba, a WESSLING Tudásközpontba. Fotók: Laboratorium.hu

Milyen feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek?

Philadelphiában 1976-ban egy szállodában titokzatos járvány tört ki, 221-en megbetegedtek, 34 pedig meghaltak. A Legionella néven ismert baktérium első feljegyzett tombolása kapcsán a diákok megtudták, milyen mikroorganizmusoknak van szerepe a betegségekben, mi lehet az oka a járványosan előforduló megbetegedéseknek, és mindehhez mi köze van a kémiának.

Egy másik fordulóban a versenyzők a rejtélyes japán betegség, a Minamata-kór nyomába eredtek. Egy japán vegyipari cég a az üzem ipari szennyvizét tisztítatlanul engedte a tengerbe. A szennyvízben lévő higany(II)szulfát környezetszennyező hatását rosszul mérték fel, és ez okozta több ezer ember megbetegedését. A Laborkaland feladatai ezúttal arra hívták fel a figyelmet, hogy az oldhatatlannak hitt nehézfémeket a mikroorganizmusok képesek oldható vegyületté átalakítani, így a táplálékláncba kerülve azok súlyos problémákat okozhatnak.

A laborkalandozó fiatalokat egy még konkrétabb nyomozás is várta az online verseny során: segíteniük kellett Sherlock Holmes-nak a titkosírások rejtelemeit megfejteni! Milyen kémiai folyamatokat lehet felhasználni az információ titkosítására? A legjobb versenyzők maguk is készítettek titkosírást.

A Laborkaland partnere Magyarország első és egyik legnagyobb tudományos játszótere, a Csodák Palotája ez alkalommal is biztosította a helyszínt a kísérletekhez, és a nyertesek a számtalan tudományos csoda mellett még a szabadulószobákat is kipróbálhatták. Fotók: CSOPA.

Mi az a Laborkaland?

A Laborkaland kémiaversenyt egy független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft., illetve a Csodák Palotája  szervezi immár negyedik éve. A közel fél éven át tartó online vetélkedő és interaktív élménynap célja, hogy a középiskolások körében népszerűsítse a kémia tudományát.

A Laborkaland Online az elmúlt években már eddig is számtalan érdekes feladattal igyekezett felhívni a figyelmet a kémia mindennapi hasznára: kiderült, mi történik a görögdinnyével, ha tengervízben hűtjük, miként válhatnak a konyhai zöldségek indikátorokká, hogyan főzzük a legjobb tésztát, miért lyukas a sajt, milyen módon tudunk fagylaltot készíteni mélyhűtő nélkül. A versenyzők időutazásban is részt vettek, és ellátogattak a történelem nagy tudósainak otthonába, a legkitartóbbak pedig még az aranycsinálás titkát is megismerték.

A Laborkaland Online tíz legtöbb pontot elért versenyzője minden évben bejut a WESSLING Hungary Kft. újpesti Tudásközpontjába, ahol betekinthet egy titkos világba, megnézheti, hogyan működnek a 21. század berendezései: hogyan választják el egymástól a molekulákat, hogyan találják meg a tűt a szénakazalban az élelmiszer-, környezet- és gyógyszervizsgálatok során. A nyerteseket a Csodák Palotájában, Magyarország első interaktív tudományos játékterén izgalmas kémiai kísérletek várják: készítettek már klorofilból kromatogramot, szappanbuborékból vízmolekulát, sőt „hamisítottak” tejfölt is, hogy aztán leleplezhessék a csalást. Természetesen mindemellett végigjárták az óbudai bemutatóközpont összes tudományos csodáját, és kipróbálták a szabadulószobákat is.

A Laborkaland évről évre népszerűbb: az internet és a sajtó segítségével immár több tízezer diákhoz jut el az online verseny híre, évente rendszeresen több ezren versenyeznek.

A 2018-2019-es tanévben egy újabb aktuális témával, a mikroműanyagok problémakörével indul újra a Laborkaland. Addig is lehet nyugodtan gyakorolni a korábbi feladatokon a www.laborkaland.hu oldalon!

Fotók: Laboratorium.hu, CSOPA