A laboratorium.hu oldalon már számos érdekes jelenséggel találkozhattak a kedves olvasók: fertőző kézfertőtlenítőkkel, csapból támadó baktériumokkal, élelmiszerutánzó modelloldatokkal, vagy éppen beszélő baktériumokkal. Ezúttal szeretnénk két ugyancsak furcsa figurára felhívni a figyelmet, ideje, hogy megismerkedjünk Kémcső Jenővel és Spatula Sárával...

Laboratóriumunk az egyetemen kutatólaboratóriumot tart fent, a középiskolásoknak pedig interaktív oktatóprogramot szervez, partnerünk, a Kutatok.net honlapján azonban nemrég megismertünk egy rendkívül szimpatikus kezdeményezést, amelynek célcsoportja az óvodás és általános iskolás korosztály. Ezért - bár e honlapunkon általában a saját laboratóriumunk kezdeményezéseiről számolunk be -, ezúttal kivételt teszünk, és bemutatjuk a Pom-Pom meséinek leendő újabb szereplőit!

Kémcső Jenő és Spatula Sára 2010 óta járja a fővárosi óvodákat, általános iskolákat és közösségi házakat, a kémiát az informális oktatás módszereivel népszerűsítő „Anya, akkor te is kémikus vagy?” című programmal. A gyerekek segítségével elvégzett kémiai kísérletek során  – a háztartásban előforduló alapanyagokat felhasználva – igyekeznek alapvető kémiai és fizikai jelenségekre felhívni az 5-9 éves korosztály figyelmét.

A kémiát játékos formában bemutató foglalkozás eredeti változatát dr. Paszternák András és Berényi Szilvia (az MTA Kémiai Kutatóközpont fiatal vegyészei) állították össze 2010-ben. 2013-tól Spatula Sára szerepében Szendy Barbara ifjúsági vezető és programszervező működik közre.

Programjuk lényege, hogy az óvodásokkal, általános iskolásokkal kísérletezve ismertetik meg a háztartási alapanyagok segítségével bemutatott kémiai és fizikai jelenségeket. A rendhagyó környezetismeret órák remek alkalmat jelentenek arra, hogy a gyerekek közelebbről tanulmányozzák a jég olvadását, a cukor oldódását vagy a szén-dioxid képződését.

Emellett szakszerű magyarázatokkal kísérve vizsgálhatják, mi történik, ha hidrogén-peroxidot öntünk az élesztőre, ecetet a szódabikarbónára, mosogatószert a tej felületén úszó színes festékpacákra.

“Jó érzés időről-időre kiszabadulni a laboratóriumok világából, és Kémcső Jenő jelmezébe bújva a tudománynépszerűsítésnek szentelni néhány órát a rohanó hétköznapokban. Nem akarunk mindenkiből kémikust faragni, mindössze megnyitjuk az érdeklődők előtt azt a világot, amelyben dolgozunk és élünk, ennek szépségét mi is gyermekkorunkban pillanthattuk meg először. Ha a mostani ovisok közül lesz legalább egy, akivel 15-20 év múlva kollégaként találkozunk majd, nem dolgoztunk hiába” - vélekedett Kémcső Jenő/Paszternák András.

A kísérletek sikeres elvégzése után valamennyi aktív közreműködő kémikus-segédi oklevelet vehet át a vendégektől, akik rendszerint “házi feladatot” is hagynak a következő környezetismeret órára.

Legutóbb február 20-án tartott foglalkozást Kémcső Jenő és Spatula Sára a Normafa közelében található Pingvin Óvodában. A kémia varázslatos világába kalandozó 45 perces interaktív program az informális oktatás elemeit felhasználva, a gyerekek aktív részvételére épít. Közösen fedezték fel a színek, a háztartásban előforduló anyagok (cukor, só, olaj, ecet, tej…) izgalmas birodalmát.

Kémcső Jenőről és Spatula Sáráról itt találnak további információk:

http://kutatok.net/kemcso/

További érdekes cikkeink:

Az élelmiszer-utánzó modelloldatok

Fertőző kézfertőtlenítők

Beszélő baktériumok

A csapból támadó baktérium