A Laborkaland online kémiaverseny idei fordulója, azaz a Laborintus célja, hogy a diákokat játékos formában vezesse végig a kémia történetén az ókortól napjainkig. Novembertől Paracelsus laboratóriumában dolgozhatnak a kalandvágyó középiskolások...

Kovács Gábor, vagy ahogy a verseny során elnevezték: Gaberius Ferrerius, a Laborkaland-Laborintus kémiaverseny ikonikus figurája egyáltalán nincs könnyű helyzetben. Miután egy viharos éjszakán fellapozta nagyapja mágikus könyvét, egy föld alatti laboratóriumba került, ahonnan csak a megfelelő feladatok megoldása után tud kiszabadulni. Még szerencse, hogy vele van kedvenc kutyája, Szimat, aki örömmel siet gazdája segítségére, ha elakad.

Gabi az első ajtó kinyitása után Szirakuzában találja magát, mégpedig Arkhimédész társaságában. Együtt kiáltanak fel örömmel, miután rájöttek a sűrűségmérés egyik legegyszerűbb módszerére, és kiderítették, hogy Hierón koronája bizony nem tiszta aranyból van.

A Laborkaland-Laborintus program legfőbb célja, hogy népszerűsítse a kémiát, és hogy minél több olyan diák jusson el a laboratóriumba, akiknek az iskolában kevesebb lehetősége adódik kísérletezni. Az online verseny statisztikái alapján úgy tűnik, a megfelelő módszerekkel mindez lehetséges.

A Laborintus az idén időutazást, nagy tudósokkal való találkozásokat és izgalmas feladatokat kínál a diákoknak. A Laborintusból való kiszabadulás mellett ugyanis a versenyzők még az alkimisták legfőbb álmát, az aranycsinálás titkát is megtudják!

Az újabb időutazás után Gabi most a második ajtó előtt áll, amelyen foszforeszkáló felirat látható. Nem véletlen, hogy a foszforeszkálás, fluoreszkálás, lumineszcencia témakörében kell jól válaszolnia, ha el akar jutni legújabb állomáshelyére, vagyis az életelixír kutatójához, Paracelsushoz, a középkor nagy tudósához. Paracelsus számos olyan gyógyszert fedezett fel és használt, amelyek még ma is ismertek. Kovács Gabinak és a versenyzőknek is a gyógyszerekkel, oldatokkal, koncentrációval (minden mennyiség és mérték kérdése) kapcsolatos kérdéseket kell megoldaniuk.

A gyógyszereket egyébként már a középkorban is hamisították, és előfordult, hogy csodaszernek kiáltottak ki akár egy pohár tiszta vizet is (igaz, ez a jelenség a 21. században sem teljesen ismeretlen!).

A közel fél éven át tartó Laborkaland-Laborintus verseny tíz legügyesebb versenyzője tavasszal bejut a versenyt szervező WESSLING Hungary Kft. a külvilág számára egyébként titkos vizsgálólaboratóriumába és a verseny szakmai partnere, azaz a Csodák Palotája Playbar bemutatótermébe, ahol kísérletek és életre szóló élmények várják őket!

A verseny honlapja: www.laborkaland.hu