Dr. Bodai Zsolt, az ELTE és az Elválasztástechnikai Oktató és Kutató Laboratórium (EKOL) egykori diákja nyerte el a jövő meghatározó kutatóinak odaítélt Junior Prima díjat. A fiatal kutató többek között az analitika és a kioldódás területén is jelentős eredményeket ért el...

Magyarország egyik legrangosabb elismerése, a Prima Primissima díj életre hívói 2007 óta jutalmazzák önálló díjjal a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, harminc év alatti fiatalokat. A Junior Prima Díjjal a jövő meghatározó személyiségeinek kívánnak jelentős ösztönzést adni minden évben.

Dr. Bodai Zsolt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett vegyészként, 2009-től az Elválasztástechnikai Oktató és Kutató Laboratórium csapatának is tagja, egy ideig megbízott vezetője is volt. Itteni munkája során több eljárást is kidolgozott, többek között illatanyagok parfüm mintákból való meghatározására, illetve gyógyszermaradványok azonosítására, és vizsgálta az anyatejben előforduló cukrokat is.

Dr. Bodai Zsolt munkáját a tudomány iránti alázat, tanulni akarás, kreativitás és nagy fokú dinamizmus jellemzi.

Munkáját a tudomány iránti alázat, tanulni akarás, kreativitás és nagyfokú dinamizmus jellemzi. Doktori munkájában az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokból kioldódó adalékanyagok meghatározásával foglalkozott, ennek eredménye, hogy ma 11 adalékanyag megbízható és gyors meghatározása vált lehetségessé élelmiszerekből. Mindemellett rámutatott az ide vonatkozó európai rendelet hiányosságaira is.

PhD munkája után csatlakozott az Imperial College Londonhoz, Professzor Takáts Zoltán csoportjába, ahol a tömegspektrometriás ionforrások technológiai fejlesztése és a lézerrel támogatott tömegspektrometriás képalkotás mellett elsődleges feladata: annak az úgynevezett „onkokés” csapatnak a vezetése és segítése, amelynek köszönhetően a beteg szövet kimetszése közben a sebész azonnal információt kap annak típusáról.

Dr. Bodai Zsolt a Junior Prima díjat 2017-ben a Magyar Tudomány – Kémia kategóriában vehette át, amelyhez őszintén gratulálunk!

A Junior Prima díjazottjai (bal kép), illetve Rikker Tamás, a WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. tudományos igazgatója és Bodai Zsolt.

A WESSLING Hungary Kft. társadalmi felelősségvállalásának egyik legfontosabb feladata a jövő generációinak támogatása, a hazai oktatási rendszerrel való együttműködés. A felsőoktatásban immár egy évtizede sikerült kialakítaniuk egy gyümölcsöző együttműködést az egyik legrangosabb magyarországi intézménnyel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel.

Az Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratóriumot (EKOL) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karával és Kémiai Intézetével azért hozták létre, hogy a gázkromatográfia (GC), a folyadékkomatográfia (HPLC) és egyéb kapcsolt technikák alkalmazásával megvalósítható, új mérési módszereket fejlesszen ki.

Az immár tizenkét éves múlttal rendelkező, egyedülálló szellemi kutatóműhely óriási szerepet játszik a hazai kémiaoktatásban, hiszen az elválasztástechnika iránt érdeklődő diákok tucatjai kutattak, kutatnak a laboratóriumban, az ő szakmai előmenetelükben rengeteget számít az itt eltöltött idő. Az az elmúlt tíz évben több, mint 15 TDK-dolgozat, 50 szakdolgozat és 8 PhD-dolgozat született itt.

Az EKOL munkájáról itt tájékozódhat.

A WESSLING Hungary Kft. társadalmi felelősségvállalása

A Prima Primissima és a Junior Prima díjak