Az Eurofins magyarországi laboratóriumi hálózatának fotópályázata díjnyertes alkotásai környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági problémákra hívják fel a figyelmet – gyönyörű képeken: műanyagok a vizekben, légszennyezés, azbeszt, mérgező gombák a földeken. A fotópályázat rávilágít arra, hogy az élet szinte összes területén szükség van a folyamatos laboratóriumi vizsgálatokra...

A tengerekben lebegő mikroműanyagok, a gyönyörű búzaföldeket megtámadó apró gombák (mikotoxinok), a talajban található szennyeződések mind-mind a laboratóriumainkba kerülnek. Amikor a szép természeti tájakat, a nyaralás során átélt élményeket rögzítjük a fényképezőgéppel vagy a mobiltelefonnal, egyben fontos arra is gondolnunk, hogy környezetünket, élelmiszereinket, milyen veszélyek fenyegetik, milyen kihívásokkal kell megküzdenie az emberiségnek ahhoz, hogy az életminőségünk javuljon.

A magyarországi Eurofins-csoport Környezetvédelmi problémák laborszemmelelnevezésű,  közel 600 munkatársának meghirdetett pályázatának az volt a legfőbb célja, hogy rámutasson: laboratóriumi vizsgálatokra az élet szinte minden területén rendkívül nagy szükség van.

„A beküldött képek arról tanúskodnak, hogy a kollégáink ízig-vérig természettudósok, nyitottak az új dolgokra, képesek észrevenni a megfelelő pillanatot, értő szemmel tekintenek a környezetre, látják benne a munkájukat” – mondta el Dr. Zanathy László az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, a rendezvény egyik védnöke.

„Sokszínű és változatos témákat kaptak lencsevégre a kollégák, ebből az is kiderült, mennyire széleskörű az egész cégcsoport vizsgálati portfóliója. Hiszünk abban, hogy a különböző vállalatcsoportoknál dolgozó szakemberek együttműködéséből és tudásának összeadásából még erősebb szakmai munka jöhet létre” - emelte ki Ábrahám Csaba, a gyulai Eurofins Food Analytica Kft. ügyvezető igazgatója, egyben a budapesti Eurofins Analytical Services Kft. Élelmiszerbiztonsági Üzletágának üzletágvezetője, aki a pályázat másik védnöke volt.

Szilágyi Attila a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóság természetvédelmi őre, természetfotós, a Varázslatos Magyarország fotópályázat zsűrijének tagja szerint a fotók közül számos kép még a legnagyobb professzionális természetfotó-pályázatokon is részt vehetne.

Palotai Zoltán az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Üzletágának vezetője, a MaVíz elnökségi tagja elsősorban azért volt elégedett, mert – ahogy fogalmazott - 2023-ra már eljutott a környezettudatosság egy olyan szintre, amikor észrevesszük a pillanatot, már érzékenyek vagyunk rá – ez a pályázat része annak a folyamatnak, edukációnak, ami minket embereket érzékenyebbé tesz ezekre a dolgokra, és a tizenévesek sokkal tudatosabban élnek majd egy fenntartható életet.

A képeket az Eurofinstudaskozpont.hu oldalon tekintheti meg

A fotópályázatot az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. marketingosztályának munkatársai szervezték meg és bonyolították le, a főszervező Szihalmi Krisztina volt.