A piskóta, meggyes töltelék, habos túrókrém mellett  a laboratórium szempontjából is sok érdekességet tartalmaz a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese, azaz a Három kívánság: többek között szénhidrátot, fehérjét, sót, energiát.  Hogyan mutatták ki ezeket az értékeket? Erről szól a Laboratorium.hu legfrissebb cikke ...

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár hét éve hirdeti meg a „Magyarország Cukormentes Tortája” versenyt. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistából készült torta beltartalmi vizsgálatát ez alkalommal is a WESSLING Hungary Kft. független laboratóriuma végezte el. A vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy fehér liszt és hozzáadott cukor nélkül is lehet mesés süteményt készíteni.  

Miért épp három kívánság? Az alapja egy liszt nélküli könnyű piskóta (1. kívánság), majd ezen helyezkedik el a meggyes töltelék (2. kívánság). Ezen egy nagyon könnyű, habos túrókrém található (3.kívánság). És hogy a ráadás se maradjon el, a tortát habdísz koronázza.

Lássuk, mit és hogy vizsgálnak a laboratóriumban!

A minta (tortaszelet) előkészítésen múlik, hogy a kapott analitika megbízható eredményt szolgáltat-e. A laboratóriumba érkező tortát ledarálják, összekeverik, homogén mintát képeznek belőle! Ebből a homogén mintából történnek a klasszikus és műszeres analitikai mérések.

A vizsgálatok a tápanyag összetételre és az energiatartalom mérésére fókuszálnak.

Cukorbeteg számára kiemelten fontos a szénhidráttartalom. Ezért mérik az egyszerű cukrok (mono- és diszacharidok), a cukoralkoholok (xilit és eritrit) és a poliszacharidok (keményítő, liszt) mennyiségét. Szénhidrátokat - így cukrokat - a hozzávalók is tartalmaznak. A receptúra és a laboratóriumi vizsgálati eredmények ismeretében a szakértők meg tudják állapítani, hogy a gyümölcsökben, tejben és tejtermékben lévő természetes glükóz, fruktóz, laktóz mennyiségét nem haladják meg az adott értékek, teehát a torta hozzáadott cukrot nem tartalmaz. A szénhidrátok mellett ügyelni kell a táplálék kalória és só tartalmára és a kiegyensúlyozott fehérje és zsír bevitelre is. A fehérjemeghatározás a fehérjék nitrogén tartalma alapján történik. A fehérjékben található nitrogént ammónia formájában felszabadítják és klasszikus analitikai módszerrel, titrálással állapítják meg a mennyiségét. Zsírok esetén az infravörös sugarakat (IR) fogják munkára. Egy IR fényforrás, optikai rés, optikai rács segítségével rögzítik a minta IR spektrumát, melynek kiértékelése fog a zsírtartalomról számot adni. A sótartalom (NaCl) a nátrium meghatározásán alapul (ICP-OES). Az energiatartalmatlehet mérni közvetlenül a minta elégetésével és a keletkezett hőmennyiség mérésével. De lehetőség van az ismert tápanyag-összetétel alapján számolni is.

A laboratóriumi vizsgálatok ismételten bebizonyították az idei győztes torta esetén is, hogy lehet „egy csepp figyelemmel”  hozzáadott cukrot nem tartalmazó, rafináltan édes, igazán finom, a cukorbeteg diétába is illeszthető édességet készíteni.

A Három kívánság tortát bátran ajánljuk megkóstolásra, fogyasztásra nemcsak cukorbetegek számára! Erre legkorábban az augusztus 20-i ünnepségek keretén belül a Magyar Ízek Utcájában, Budapesten a Várkert Bazárban nyílik lehetőség.