Hatalmas üzlet a gyógyszerhamisítás, és sajnos még mindig nagyon sokan vannak azok, akik nem veszik komolyan az utánzatok okozta veszélyeket. Egyetemisták arról tudakozódtak egy független laboratóriumban tett látogatásuk során, hogyan lehet azonosítani a hamis gyógyszereket...

A gyógyszerhamisítás mindig is létező fogalom volt, napjainkra azonban olyan méreteket öltött, hogy felveszi a versenyt a fegyver- és a drogkereskedelemmel is, évente mintegy 150 milliárd dolláros kárt okozva a gyógyszeriparnak. Egy 2013-ban végzett felmérés szerint az emberek 27 százaléka nyitott általában a hamis áruk vásárlására, és ugyan ezen belül a gyógyszerek esetében az arány mindössze öt százalékos, azonban még ez is nagyon magas. Ennek oka lehet többek között a nem megfelelő tájékoztatás, illetve az emberek gyógyszergyár-ellenessége is.

Fontos a tájékoztatás

Pedig a jelenség ellen nagyon is fontos küzdeni, hiszen nem csak az azonosság hiánya, hanem az eredet vagy előtörténet nem megfelelősége is hamisítást jelent – mondta Horgos József, a gyógyszervizsgálatokat is végző WESSLING Hungary Kft. Gyógyszerfelszabadítási osztályának vezetője a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem biomérnök szakos hallgatóinak  a vizsgálólaboratóriumban tett látogatásán. A laborlátogatás célja az volt, hogy a mesterképzésben részt vevő egyetemisták megismerkedjenek egy hibaanalitikára és a hamisítások detektálására is alkalmas gyógyszervizsgálati labor munkájával.

A gyógyszerhamisításban tevékenykedő bűnszervezetek sajnos az átlagosnál sokkal rosszabbul azonosíthatók, hiszen a „munka” többségében Európától távol, titkos üzemekben folyik – folytatta Horgos József. Nem csak a gyártó bújik azonban el, hanem maga a kereskedelem is rejtett módon történik, hiszen az internet lehetőséget ad az anonimitásra eladónak és vevőnek egyaránt. A közdelem számos országban azért is nehéz, mert maga a hamisítványok gyártásának felvállalása sem jelent akkora problémát, mint a római jogra épülő társadalmakban.

Igaz, hogy amint az említett felmérés eredménye mutatja, a megfelelő tájékoztatásra még nálunk is jócskán szükség van. Talán kevesen gondolnák például, hogy hamisított gyógyszernek számít az is, amelyik kikerül az ellátási csatornából (ilyen például a piacon árult eredeti, egyébként vényköteles gyógyszer). Ugyanúgy hamis gyógyszer az a potencianövelésre szánt kínai gyógytea, amennyiben egy gyógyszer hatóanyagát tartalmazza. És hamisított gyógyszernek számít az a csodatermék is, amelyre ráírják, hogy például gyógyítja a rákos betegségeket, ez utóbbi ugyanis nincs valódi kutatásokkal alátámasztva különben gyógyszerként jelenne meg a piacon…

A hamisított gyógyszerek leggyakoribb fajtái hatóanyag szerint a potencianövelők, szteroidok és a fogysztószerek, a nem legális csatornák pedig az internet, a piac, illetve a fittness-termek. Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon online patikák csak akkor működhetnek, hogyha mögöttük áll egy „valódi” is, tehát nem csak a virtuális térben létezik a gyógyszertár.

A hamisítás technológiája folyamatosan fejlődik: ahogy a ruházat és a parfümök terén is egyre jobb utánzatokkal találkozunk, úgy a GC-MS-trechnológiának köszönhetően már a hamisítók is képesek azonosítani a főbb komponenseket, ismerik azokat, igaz, azonnal előállítani vagy megvásárolni minden komponensét, és a terméket összeállítani kezdetben nincs lehetőségük.

Hogyan lehet egy hamis gyógyszert analizálni?

A legelterjedtebb laboratóriumi módszerek a folyadékkromatográfia, a tömegspektrometroszkópia, az LC-MS technológia vagy az infravörös spektroszkópia. Ez utóbbi azért előnyös, mert a vizsgálathoz szükséges berendezés nem nagyobb, mint egy színes nyomtató, így akár egy nagykereskedelmi raktárban is elhelyezhető. Laboratórium sem feltétlenül szükséges hozzá, csak egy jól felépített spektroszkópiai könyvtár a könnyű azonosításhoz.

A hamis gyógyszerek esetében egyébként a legtöbbször már elég megnézni a dobozt és a feliratokat, és ha az nem tartalmaz például magyar szöveget vagy OGYÉI-számot, biztosan tudhatjuk, hogy a termék nem eredeti. Az esetek nagy többségében a külalak miatt buknak le a hamisítványok!

A gyógyszerek megfelelő azonosításához számos módszert fejlesztettek már ki az RFID-technológiától kezdve a hologramig, ám ezek nem igazán váltak be, ugyanis a különböző technológiákat az eladási lánc összes pontján gyakorlatilag lehetetlen azonos adatbázis szerint ellenőrizni. A vonalkódot azonban annál könnyebb, ezt a módszert ugyanis mindenki ismeri és használja.

Ez utóbbinál is több információt tárol a QR-kód, amely a normál vonalkód adatállományának többszörösét képes eltárolni, így a gyártási számot és időt, a termékcikkszámot, illetve a sorozatszámot is akár egyszerre tartalmazhatja. Ezeket az információkat egyszerre egyetlen hamisító sem ismerheti, így nem tudja másolni sem.

Amennyiben azonban bárkiben gyanú merül fel egy gyógyszer eredetét, valódiságát illetően, forduljon a szakhatóságokhoz, vagy vigye el a terméket a megfelelő, akkreditált vizsgálólaboratóriumba.

További érdekes cikkek a témában:

Gyógyszervizsgálat infravörös fénnyel?

Leleplezzük a hamis gyógyszert!