Hatalmas sikerrel zárt Kelet-Közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítása, az idei SIRHA Budapest. A háromnapos kiállítás egyik legfontosabb szakmai eseményén elhangzott: a csomagolóipar szerepe kiemelkedő fontosságú az élelmiszer-biztonság szempontjából. A Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetség (CSAOSZ) és az Eurofins Food and Feed Testing független vizsgálólaboratórium által közösen megszervezett konferencián szó esett a szektort érintő egyik legfontosabb kihívásról: az újrahasznosított élelmiszer-csomagolásokból kioldódó vegyületekről is...

A SIRHA Budapest március 5. és 7. között immár hatodik alkalommal várta a szakembereket, valamint a régió gasztronómiájának legfontosabb szereplőit a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba. Az idén 30 ezer négyzetméteren 16 ország több mint 300 kiállítójával közel 26 ezer szakmai látogató találkozott.

Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb, a változásokra leggyorsabban reagáló szektor, a mezőgazdasággal együtt stratégiai ágazat” – mondta a kiállítás megnyitóján Nagy István agrárminiszter.

Ez a megállapítás teljes méretékben igaz az élelmiszer-csomagolásokkal kapcsolatos piaci, jogszabályi változásokra is, különös tekintettel az újrafeldolgozott anyagokra.

Mindez már a Sirha egyik legfontosabb szakmai eseményén, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) és az EUROFINS Food and Feed Testing budapesti és gyulai laboratóriumai által szervezett konferencián derült ki.

A Régi és új kihívások – a csomagolóanyagokra, csomagolásokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szabályozások változásai, szakmai újdonságok, érdekességek című tanácskozáson mind a szakmai szövetség, mind a gyártók és forgalmazók, mind pedig a vizsgálatokat végző laboratórium szakemberei is hangsúlyozták, hogy míg a megrendelők egyre inkább olcsóbb és hatékonyabb megoldásokat várnak el, a gyártóknak meg kell felelniük a fenntarthatóság elvárásainak is, amelyet az Európai Unió immár a törvényhozásban deklarál.

„A fenntartható fejlődés elsődlegesen fontos a civilizációnk fennmaradása szempontjából, azonban sok területen, így az újrahasznosítható csomagolóanyagoknál is kihívást jelent, hiszen az azokból az élelmiszerekbe oldódó összetevők ártalmasak lehetnek az emberi egészségre – mondta el Dr. Kovács Ágnes, az Eurofins Food and Feed Testing Budapest Kft. munkatársa.

A kioldódás sok tényezőtől függ (például a csomagolások anyagától, felhasználásától, az eltelt időtől, a tárolás hőmérsékletétől, stb.), azonban az újrahasznosított alapanyagokat is tartalmazó csomagolás esetében mindez számos kérdést felvet: nem minden esetben valósul meg a nyomonkövethetőség, más csomagolóanyagok maradékai, illetve az azokban tárolt anyagok (tisztítószerek, kozmetikumok) is belekerülhetnek, illetve az újrahasznosítás során romlik a minőségük.

A szakember hangsúlyozta: az újrafeldolgozott csomagolóanyagok esetében még az eddigieknél is sokkal gyakoribb vizsgálatok szükségesek. Minderről a Laboratorium.hu tudományos szakportál nemrég megjelent és a legfontosabb gazdasági médiumok által is idézett cikkében részletesen is beszámolt.

Dr. Ábrahám Csaba, az Eurofins Food and Feed ügyvezetője a konferencián elmondta, hogy az évente világszerte 450 millió vizsgálatot végző laboratóriumhálózat Magyarországon 2018 óta van jelen, Élelmiszerbiztonsági Üzletágának (Eurofins Food and Feed Testing) feladatait pedig 2024. január elsejétől egységesen látja el két nagy múltú laboratórium: a budapesti székhelyű Eurofins Food and Feed Testing Budapest, illetve az Eurofins Food and Feed Testing Gyula (az Eurofins Food Analytica Kft. jogutódja).

A két laboratórium első alkalommal mutatkozott be immár egységes szolgáltatásokkal az élelmiszerek fizikiai-kémiai, mikrobiológiai, molekulárbiológiai vizsgálatainak területén, a standnál pedig a szakértőkkel konzultálhattak az érdeklődők  az allergénekkel, a növényvédő szerekkel vagy éppen a csomagolóanyagokkal kapcsolatos elemzésekről.