A flexitariánusoknak jelentős szerepük lehet a hús és egyéb állati eredetű termékek fogyasztásának hatékony csökkentésében és ezáltal a klímaváltozás elleni küzdelemben. Pontosan mit takar a flexitariánus kifejezés, mi ez az új típusú étkezési forma, és hogyan támogatja a fenntartható élelmiszer-fogyasztást? Bánáti Diána, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara Élelmiszermérnöki Intézetének professzora az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. által szerkesztett és támogatott Élelmiszervizsgálati Közlemények őszi számának dolgozatában adja meg a fenti kérdésekre a válaszokat...

Az európai és az észak-amerikai lakosság nagy része mindenevő, kis része vegetariánus vagy vegán, ők szigorúan betartják választott étrendjüket. Létezik azonban két másik kategória is, amelyeket egyre gyakrabban emlegetünk.

A húsfogyasztásukat csökkentő fogyasztókat a szakirodalom „húscsökkentőknek” vagy „szemi-vegetariánusoknak” is nevezi, míg a flexitariánusok tudatosan csökkentik az állati eredetű termékeket étrendjükben, de nem zárják ki szigorúan a húst, csak éppen ritkábban fogyasztják, mint a mindenevők.

A 'flexitariánus' (flexitarian) kifejezést több mint egy évtizeddel ezelőtt az amerikai dietetikus és táplálkozási szakértő D. J. Blatner (https://en.wikipedia.org/wiki/Dawn_Jackson_Blatner) alkalmazta először, és két szó összevonásából keletkezett: „rugalmas” (flexible) és „vegetariánus” (vegetarian). A „flexitariánusok” azaz a „rugalmas vegetariánusok” úgy gondolják, hogy a több növényt és kevesebb húst tartalmazó étrendet követve nem csak fogynak, hanem javulhat általános egészségi állapotuk, csökken a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések aránya, ennek következtében pedig tovább élhetnek.

A flexitariánus étrend általánosságban növényi alapú étrendként határozható meg, és ebben a típusú étrendben a kalóriák többnyire tápanyagban gazdag ételekből származnak, mint például gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és zöldségek. Ami a fehérjét illeti, a növényi alapú élelmiszerek (pl. szóját tartalmazó ételek, hüvelyesek, diófélék és magvak) jelentik az elsődleges forrást. A fehérje származhat tojásból és tejtermékekből is, kisebb mennyiségben húsból, különösen vörös és feldolgozott húsokból. A tápanyagdús ételekre helyezett hangsúly miatt a flexitariánus étrend elősegíti a telített zsírok, a hozzáadott cukrok és a nátrium bevitelének a korlátozását. Az ezt a típusú étrendet követők száma magasabb Németországban (27,3%) és Ausztriában (25,8%), alacsonyabb Spanyolországban (13,1%) és Olaszországban (12,1%).

Sokan úgy vélik, hogy a flexitariánus étrend jelentősen hozzájárul az élelmiszer-rendszer környezeti lábnyomának a csökkentéséhez és az élelmiszer-fogyasztók számára egészségesebb étkezési minták és táplálkozási előnyök biztosításához. A hús- és tejtermékek fogyasztásának csökkentése 2050-re évi 0,7-8 milliárd tonna CO2-egyenértékkel csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását — ez a jelenlegi kibocsátás nagyjából 1-16%-a. A növényi alapú húsanalóg vagy húshelyettesítő élelmiszerek nagy lendületű trendje a jelenlegi évtized jelentős innovációja, a szigorú flexitariánusok aránya azonban a 2011-es év több mint 15%-áról 2019-re kevesebb mint 10%-ra csökkent.

Sajnálatos tény, hogy az egészséges és fenntartható táplálkozásra vonatkozó minden tudományos bizonyíték és szakmai konszenzus ellenére a jelenlegi gyakorlat szerint az élelmiszer-fogyasztóknak csak elhanyagolható kisebbsége képes betartani a fent taglalt étrendi ajánlásokat. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy számítani kell arra, hogy a flexitariánus étrendre való áttérés sok ember számára drámai táplálkozási változásnak minősül, vagyis sokkal kevésbé egyértelmű, hogy a fogyasztók mennyire lennének hajlandók és nyitottak a csökkentett mennyiségű húst tartalmazó étrendre való átállásra.

Az Élelmiszerviszgálati Közlemények szaklap egy negyedévente megjelenő tudományos folyóirat, amely honlapján a teljes archívumával és aktuális anyagaival együtt mindenki számára ingyenesen elérhető és letölthető. A lapot az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. szakértő munkatársai szerkesztik.