A fogyasztószerek, a potencianövelők kifejezetten nagy, a vitaminok és a probiotikumok jóval kisebb kockázatú készítményeknek számítanak az étrend-kiegészítők piacán – hangzott el a Hungalimentaria élelmiszer-biztonsági konferencián. A Laboratorium.hu összeállításából az is kiderül, hogy mivel a kannabidiol nem pszichoaktív anyag, az a sportolók számára már nem tiltott, a hírhedt THC azonban továbbra is az...

Az elmúlt tíz év étrendkiegészítő-vizsgálatainak, illetve a sportolóknak szánt termékek tiltott hatóanyagai analitikai elemzéseinek tapasztalatait összegezte Horváthné Soós Erika, a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. munkatársa a Hungalimentaria konferencián és kiállításon.

Miért fontos bizonyos vegyületek folyamatos ellenőrzése?

Becslések szerint a sportolók 30 %-a doppingol, ám ennek csak a 2 százalékát tudják kimutatni. A törvény – konkrétan a 43/2011.(III. 23.) Kormányrendelet – értelmében, a versenyző felelős a szervezetéből származó mintából e rendelet és a vonatkozó nemzetközi követelmény alapján kimutatott bármilyen tiltott szer, származék vagy marker jelenlétéért, tiltott szer használatáért, valamint megkísérelt használatáért, vagy tiltott módszer alkalmazásáért, vagy megkísérelt alkalmazásáért, függetlenül attól, hogy a jelenlét, használat, alkalmazás tekintetében legalább gondatlanság, vagy a megkísérelt használat, alkalmazás tekintetében szándékosság terheli-e.

Mit találtak?

Az étrend-kiegészítők típusait végig nézve a szakember szerint általánosan elmondható, hogy míg a vitaminok, az ásványi anyagokat tartalmazó készítmények, a sportitalok, a probiotikumok, illetve a tejsavófehérjék alacsonyabb, addig a különböző fogyasztószerek (többek között az olyan stimulánsok, mint az amphetamin, az ephedrin, a sibutramin, a DMAA,), az izomtömeg-növelő és a testépítőknek szánt szerek (anabolikus hatású szerek, aromatáz inhibitorok), valamint a potencianövelő szerek  és a növényi kivonatok jóval magasabb kockázatú termékeknek számítanak.

Az étrend-kiegészítők vizsgálatával immár több mint 10 éve foglalkozó cég laboratóriumába főleg a gyártóktól, forgalmazóktól érkeznek a minták, amelyeket többek között a hatóanyag alapján is megvizsgálnak. Ez idő alatt körülbelül 12 000 vizsgálatot végezett el a laboratórium a tiltott hatóanyagok meghatározása során.

A doppingmentesség-vizsgálatok során anabolikus szereket, hormonokat és metabolikus módosítókat, a kannabinoidok közé tartozó THC-t, stimulánsokat, narkotikumokat, β2-agonistákat és β-blokkolókat elemeznek.

Soós Erika kiemelte, hogy az utóbbi években már az epiandrosterone (2019) és az 1-androsterone (2018) is felkerült a listára, a WADA állásfoglalása alapján azonban a cannabidiol (CBD, nem pszichotróp anyaga) 2018 óta nem tiltott. Fontos tudni, a szintetikus kannabidiol nem, de a kannabisz növényből kinyert kannabidiol tartalmazhat változó mennyiségben THC-t,ami továbbra is tiltott anyag. Cseh bevizsgálás alapján a vizsgált CBD olajok 60%-a tartalmazott a címkén fel nem tüntetett THC-hatóanyagot.

Az étrend-kiegészítőkben kizárólag a kendermag és annak feldolgozásával nyert termékek (pl. olaj, csíra őrlemény, stb.) használhatók fel, amennyiben a gyártó/forgalmazó a termék THC mentességét igazolja – áll az OGYÉI állásfoglalásában.

Ami a WESSLING méréseit illeti: gyártói, jellemzően növényi kivonatok bevizsgálás során 271 mintából 85 pozitív esetet találtak THC-re. Ephedrin és származékai esetében 14 gyártó termékeinél a bevizsgált 65 mintából 25 (38,5%) volt pozitív.

Doppingmentes.hu – egy honlapon a legtöbb problémás szer

Az amatőr és hivatásos sportolók számára komoly segítséget jelent, hogy a WESSLING laboratórium nemrég összegyűjtötte és táblázatba foglalta azt a több száz étrend-kiegészítőt, amelyek bizonyosan nem tartalmazzák a 85 legproblémásabb doppingszert.

2019. februárjától a vizsgált anabolikus hatású komponensek száma 25-tel bővült, így jelenleg a vizsgálatok 110 doppingszer kimutatását terjednek ki.

A www.doppingmentes.hu honlapon bárki kereshet terméket gyártó, terméknév és termékkategória szerint is.

Mivel napjainkban is léteznek olyan gyártók, akik tiltólistán lévő anyagokat tartalmazó készítményeket forgalmaznak, a szakértő azt javasolja, hogy ha valaki étrend-kiegészítőket, sportolóknak szánt termékeket vásárol, mindig gondosan tanulmányozza át a termék címkéjét.

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban itt tájékozódhat