Honnan tudhatjuk, hogy egy étrend-kiegészítő biztonságos, és nem tartalmaz semmi olyan tiltott anyagot, amely az egészségünkre veszélyes lehet? A Laboratorium.huösszeállításából kiderül, mi mindent vizsgálnak a független laboratóriumok, és hogyan érdemes eljárniuk a felelős gyártóknak, ha valóban minden szempontból megfelelő, a tiltott, egészségkárosító anyagoktól mentes termékeket kívánnak forgalmazni...

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban számtalan kétely fogalmazódik meg a fogyasztókban. Ezek jelentős része indokolt, hiszen – különösen az interneten rendelt termékek esetében – gyakran igen nehezen ellenőrizhető, hogy az adott szerben valóban az található, amit a címkére írtak.

A hatóság (OGYÉI-OÉTI) felügyelete és ellenőrzése mellett a kétségekre a független laboratóriumok vizsgálatai, illetve a felelős gyártók megfelelő eljárásai adhatnak megnyugtató választ. A Laboratorium.hu-nak Horváthné Soós Erika vegyész, a WESSLING Hungary Kft. étrend-kiegészítők tiltott hatóanyagát meghatározó laboratóriumi részlegének a vezetője, illetve Szász Máté biológus, táplálkozási szakértő, a Scitec Magyarország kereskedelmi igazgatója nyilatkozott.

Gyorsítva öregítik a szereket a laboratóriumban

A független laboratóriumok elvégzik többek között az étrend-kiegészítők hatóanyag- és összetétel-vizsgálatát, ellenőrzik a mikrobiológiai tisztaságot, a címkét és a termékdokumentációt, a hozzáadott vitaminokat, a toxinokat és a fémeket. A tárolási vizsgálatok során gyorsított öregedésnek teszik ki a mintákat, így győződnek meg arról, hogy stabil a termék, és megtartja a hatóanyagokat – mondta el a Laboratorium.hu-nak Horváthné Soós Erika, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa.

A szakember külön kitért a potencianövelőkre és a fogyasztószerekre, ugyanis ezek tipikusan azok a termékek, amelyek tartalmazhatnak tiltott, a címkén nem feltüntetett hatóanyagot. Éppen ezért írja elő az OGYÉI, hogy ezek esetében a notifikációhoz (bejelentési eljáráshoz) független laboratóriumi vizsgálatra van szükség.

A hatóanyagok között megjelenhetnek a doppingszerek is, ami leginkább a sportolóknak jelenthet problémát, hiszen az egészségkárosítás mellett ezek az anyagok (például a sibutramine és az efedrin) dopping tiltólistán vannak. A Magyarországon bevizsgált, doppingmentes étrend-kiegészítők (anabolikus hatású szerek, narkotikumok, stimulánsok, bétablokkolók, béta2-agonista, metabolikus módosítók) egy nemrég indult honlapon, a www.doppingmentes.hu adatbázisában találhatók meg.

Mit érdemes tenniük a felelős gyártóknak?

A biztonságos termékeket előállító gyártók általában rendelkeznek a helyes gyártási gyakorlat (GMP) minősítéssel, és rendkívüli módon odafigyelnek a minőségre. Soós Erika szerint azok a gyártók viselkednek felelősen, akik ellenőrzik és dokumentálják a gyártáshoz használt alapanyagokat, termékeiket rendszeres laboratóriumi ellenőrzésnek vetik alá, és minden esetben biztosítják a megfelelő gyártási körülményeket.

Az egyik legnagyobb forgalmazó, a Scitec Magyarország Kft. ugyancsak arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakosság kizárólag bevizsgált termékeket vásároljon.

Szász Máté a Scitec kereskedelmi igazgatója úgy véli, hogy egy táplálék-kiegészítő termék két okból válik biztonságossá: az összetételbeli tisztaság és a technológiai fegyelem miatt, azaz az adott termék nem tartalmazhat káros vagy tiltott anyagot, az előállítás során pedig igen komoly és állandó ellenőrzési-tisztasági előírásoknak kell érvényesülniük.

Mindemellett egy közel egy milliárdos beruházásnak köszönhetően a Scitec valamennyi terméke egyedi azonosítót kapott. A gyártó képviselője a Laboratorium.hu-nak elmondta: a költséges beruházással megvalósult egyedi azonosítószámnak (ha tetszik, a doboz „személyi igazolványának”) köszönhetően képesek nyomon követni a termékeiket. Egy C-vitaminról például egyetlen leolvasással szinte mindent meg lehet tudni: milyen alapanyagokból és mikor készült, hol és mikor raktározták, mi áll a hozzá tartozó laborvizsgálatban. Ilyen szigorú termék-nyomonkövető rendszerrel a gyógyszergyárak és az élelmiszergyártók többsége sem rendelkezik.

További kiemelt és permanens kontrolt jelent, hogy a vállalat a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos sporttáplálékkiegészítő-szállítója, a termékeket sport- és egészségügyi szakemberek, az antidopping-csoport munkatársai ellenőrzik, és hagyják jóvá az összetételt. Termékeiket 190 magyar élsportoló fogyasztja 3 éve: olyan versenyzők, akiket rendszeresen ellenőriznek, és folyamatosan megfelelnek az elvárt kritériumoknak.

A Scitecnél évente mintegy 6 ezer alapanyag vizsgálatot végeznek, és egyetlen szűrés során több mint 100 paramétert figyelnek. Mindemellett gyártósori infraanalitikai rendszert is működtetnek, vagyis infrasugarakkal átvilágítják az anyagokat, azonnali és pontos képet kapva a termék összetételéről, nedvességtartalmáról, homogenitásáról és minőségéről. Emellett minden egyes termék egy meghatározott ellenőrzési rendszeren keresztül kerül felszabadításra, így garantált, hogy csak akkor kerül a fogyasztóhoz, ha megfelelő a minősége. Minden mérés eredményét tárolják, a gyártáshoz tartozó adatok a rendszerből 5 évre visszamenőleg visszakövethetők, ellenőrizhetők.

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban tehát nagyon is indokolt a figyelem, és ajánlott a felelős gyártóktól származó, a hatóság vagy a független laboratóriumok által ellenőrzött termékeket vásárolniuk!

További érdekes cikkek a témában a Laboratorium.hu-n:

Célkeresztben az étrend-kiegészítők

Jó hír sportolóknak!