Egy aktuális, egyre fenyegetőbb kockázatról, azaz a mikroműanyagokról jelentetett meg cikket az Élet és Tudomány 35., augusztus 31-én megjelent számában. A neves szaklapban a parányi plasztikok keletkezéséről, veszélyeiről, előfordulásukról és a mérési módszerekről is beszéltek, valamint ismertették a hamarosan záruló Parányi Plasztiktalány projektet is. Ez utóbbi során október 10-én hozzák nyilvánosságra a Duna mikroműanyag-vizsgálatának eredményeit...

Az Élet és Tudomány szerkesztősége egy független vizsgálólaboratórium, a környezetvédelmi vizsgálatokban és a mikroműanyag-mérési módszerek fejlesztésében is élenjáró WESSLING Hungary Kft. munkatársait kérte fel, hogy foglalják össze a téma legfontosabb tudnivalóit.

A neves szaklap felkérésére ismertették a mikroműanyagok keletkezését, azok veszélyeit, a vizsgálati lehetőségeket, és beszéltek a nemzetközi, illetve a hazai eredményekről is. Ez utóbbiakban oroszlánrészt vállalt a WESSLING Hungary Kft. is, amelynek szakemberei a tavalyi és a tavaly előtti vizsgálatok alkalmával már a Tiszában és a Tisza-tóban is kimutatták a mikroműanyagot.

Magyarország első mikroműanyag-mérése

Az első mérések sajnos nyugtalanítóak voltak, ezért is döntött úgy a laboratórium, hogy a társadalmi felelősségvállalásának eleget téve elindítja a Parányi Plasztiktalány elnevezésű projektet, amelynek során a Dunát és mellékfolyóit vizsgálják meg.

A Parányi Plasztiktalány honlapja

Az első eredmények alapján a Rábában köbméterenként 12,1 mikroműanyag részecskét mutattak ki, ami azt jelenti, hogy naponta akár 20,7 millió részecske is leúszhat a folyón. Az Ipolyban valamivel jobb a helyzet, ott köbméterenként 1,7 részecskét mértek. Ez annak lehet köszönhető, hogy a folyó többnyire nemzeti parki területeken, ipari és kommunális behatásoktól mentesen halad.

A PPT projekt során a szakemberek már elvégezték a dunai mintavételeket is, az eredményeket pedig hamarosan nyilvánosságra hozzák az eseménysorozatot lezáró konferencia keretében, amelyet október 10-én rendeznek meg a WESSLING Tudásközpontban.