Online laboratóriumi előadássorozat indult

Górcső alatt és kamera előtt a növényvédő szerek, mikroműanyagok, csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek, kozmetikumok, azbeszt, pálinka, méz, GMO-k vizsgálata. Egy hazai független laboratórium ingyenes, mindenki számára elérhető online előadássorozatot indított...

Első alkalommal Dr. Szigeti Tamás János, a WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója beszél a csomagolóanyagokról, egészen pontosan az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok vizsgálatáról. Tudta, hogy az életünk folyamán közel fél kiló csomagolóanyagot fogyasztunk el? És itt nem a véletlenül lenyelt papírszalvéta-fecnikre gondolunk, hanem az élelmiszerekbe oldódott vegyületekre!

Csomagolóanyagok, csomagolószerek, kioldódási jelenségek és migrációs vizsgálatok

A glifozát egy „túlkoros” gyomirtó, már a hetvenes évek óta használják világszerte. Azóta korszerűbb anyagokat is kifejlesztett a vegyipar, ám a glifozát – különösen a genetikailag módosított növények esetében - a mai napig rendkívül elterjedt növényvédő szer, és sajnos az emberre sem veszélytelen: többek között a központi idegrendszer genetikai elváltozásait, a koponyát formáló sejtek pusztulását, az ízületek porcainak deformálódását, illetve születési rendellenességeket okozhat. A glifozát jelenléte a környezetünkben, a gyomirtószer maradékainak analitikája című előadásában bemutatja a gyomirtót, annak vizsgálati módszereit és a törvényi hátteret is. Az ivóvíz ellenőrzését a 21. században már rendkívül modern technológiákkal, módszerekkel végzik, a határértékeket pedig folyamatosan szigorítják, finomítják, és időről időre kiterjesztik a vizsgálandó vegyületek körét is.

Tudományos előadássorozatunk második részét a Youtube-csatornánkon is megtekintheti

Az új tudományos előadás-sorozatban a probléma általános és szakmai ismertetése mellett a laboratórium szemszögéből mutatják be a környezetvédelem, élelmiszer-biztonság és a gyógyszervizsgálatok területén felmerülő érdekes témákat, kihívásokat és megoldásokat. Az előadások után „körbevezetik” a látogatókat a laboratóriumban, hogy a virtuális labortúra során személyesen is megtapasztalhassák, hogyan zajlanak a vizsgálatok.

Egy kattintás a tudás!

A laboratóriumi előadás-sorozat Youtube-csatornája

A laboratóriumi munkákat bemutató videók