Egy magyar kutatás frissen közölt eredménye szerint a hazai 100 százalékos almalevek egészségesek. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című szaklapban megjelent tanulmány szerzői tizenkét fajta almalevet vizsgáltak meg a laboratóriumban...

Az elmúlt években a fogyasztók körében egyre népszerűbbek a 100%-os gyümölcstartalmú levek. Az almából előállított italok széles termékpalettán mozognak, különösen nagy az érdeklődés a közvetlen préslevek, illetve a „vegyszermentesen” előállított, ökológiai gazdaságból származó áruk iránt. Biró Barbara, Benedek Csilla (Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék), illetve Gere Attila (Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar, Árukezelési és Érzékszervi Minősítési Tanszék) az immár több, mint hatvan éves tudományos szaklapban, azaz a WESSLING HungaryKft. által kiadott és szerkesztett Élelmiszervizsgálati Közleményekben jelentettek meg izgalmas tanulmányt: a különböző technológiákkal előállított, hazai kereskedelmi forgalomban kapható, 100% gyümölcstartalmú almaleveket hasonlították össze a minőséget befolyásoló paraméterek komplex vizsgálatával.

A vizsgálathoz 12 fajta 100% gyümölcstartalmú almalevet használtak, ellenőrizték többek között a termékek patulin-szennyezettségét, a hidroximetil-furfurol tartalmat, az antioxidáns-kapacitást és az összes polifenolos vegyület-tartalmat.

· - A patulin-szennyezettség vizsgálatának eredményei alapján a hazai piac termékei a 1881/2006/EK rendeletnek megfelelnek, élelmiszerbiztonsági szempontból az összkép megnyugtató.

· - A szárazanyag-tartalom vizsgálata során szignifikáns különbségeket tapasztaltak: a préslevek magasabb összes szárazanyag-tartalommal rendelkeznek, ami a rosttartalom következménye.

· - A hidroximetilfurfurol-tartalom (HMF) nagymértékben függ a gyártástechnológiától, azon belül a terméket ért hőkezelés mértékétől, amelyet saját kutatási eredményeink is alátámasztanak. A vegyület mennyisége általánosságban a sűrítményből előállított almalevekben volt magasabb.

Végkövetkeztetésként kijelenthető, hogy a 100% gyümölcstartalmú almalevek fogyasztása kedvező hatással lehet egészségünkre. A termékek biztonságosak, megőrzött egészségvédő komponenstartalmuknál fogva fogyasztásuk előnyös. Táplálkozás-élettani szempontból a préslevek jobb választásnak bizonyulnak rosttartalmuknak és kiemelkedő polifenolos vegyület-tartalmuknak köszönhetően, ami a kíméletesebb előállítási technológiára vezethető vissza.

Az élelmiszer-vizsgálatokkal kapcsolatban itt tájékozódhat részletesebben.

További érdekes cikkek a témában