Csökkenti a vércukorszintet, hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő szer, hatásos segít a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, az érelmeszesedés visszaszorításában és a magas vérnyomás csökkentésében is. A méhészetek értékes „mellékterméke”, azaz a propolisz valódi csodaszer, de mit tud még a felsoroltakon kívül? Az Eurofins-csoporthoz tartozó WESSLING Hungary Kft. szakemberei által szerkesztett Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb számából szemléztünk...

A propoliszra az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult az emberi szervezetre gyakorolt előnyös hatása miatt, és egyre szélesebb körben fogadják el, mint betegségmegelőző és terápiás szert. A részben a tudományos tájékoztatás terén kifejtett munkájáért nemrég Superbrands Business díjban részesült, az Eurofins-csoporthoz tartozó WESSLING Hungary Kft. szakemberei által szerkesztett Élelmiszervizsgálati Közlemények tudományos dolgozatában Benedek Csilla és Veresné Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének kollégái tanulmányukban a propolisz (más néven méhszurok vagy méhragasztó) emberi és állati egészségre gyakorolt jótékony hatásait vizsgálták. A méhek kórokozó mikroorganizmusok ellen használt szerét az ember ősidők óta gyógyszerként használja.

Mi is pontosan a propolisz?

Ez a ragacsos anyag, amelynek összetételét többnyire növényi gyanták (50%), viaszok (30%), illóolajok (10%) és a virágpor adják, kisebb mennyiségben egyéb anyagokat, például a méhek által előállított vegyületeket (polifenolos vegyületeket, pl. fenolsavakat és flavonoidokat, valamint alkoholokat, amino- és zsírsavakat, szénhidrogéneket, vitaminokat és ásványi anyagokat) is tartalmaz – több mint 300, különböző típusú komponenst. A méhek főleg nyárfából, de nyírből, fűzből, vadgesztenyéből, fenyőből, tölgyből, szilfából és égerfából is gyűjtik.

A propolisz fizikai, kémiai összetevői, minősége, élettani és gyógyászati célú felhasználásának lehetőségei annak származásától, azaz az éghajlattól, a botanikai forrástól és a méhek fajától is függ. A termék színe is a származás függvénye, általában barna, ugyanakkor a sárgától-feketéig terjedő összes árnyalat megjelenik benne, sok esetben pirosas és zöldes tónussal. A propolisz illata aromás, a méz, a gyanta, a viasz és a vanília illatjegyei vegyülnek benne. Íze jellegzetes.

Mire használjuk?

A propolisz összetevői között számos, az emberi szervezetre előnyös hatást gyakorló bioaktív anyag található, ezért a propoliszt az emberiség több évezrede használja elsősorban gyógyászati, esetenként kozmetikai célokra. A propolisz gyógyhatású élelmiszernek tekinthető, a belőle készült kivonatok antibakteriális, antivirális és gombaölő hatással rendelkeznek. Korlátozott mennyiségben emberi fogyasztásra is alkalmas, biztonságos dózisa egészséges emberek számára 70 mg/nap.

Milyen hatásai vannak az emberi szervezetre?

Eddigi kutatások bizonyították, hogy a propolisz számos területen kifejtheti pozitív hatásait az emberi szervezetben. Alkalmazása például 0,8 mmol/l-rel csökkentette az éhomi vércukorszintet a kezelésben nem részesülő személyekéhez képest, de hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő szer is lehet. Vélelmezhetően hatásos különböző krónikus betegségek, például a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, az érelmeszesedés visszaszorításában és a magas vérnyomás csökkentésében is.

A propolisz összetevői széles körben alkalmazhatók különböző sebek és sérülések, valamint az emberi bőrnek a gyógyítása esetén, és hozzájárulhatnak egyes idegrendszeri betegségek (Alzheimer-kór, Parkinson-kór) tüneteinek a csökkentéséhez is. A propolisz a különböző szembetegségek megelőzésére is használható, míg a brazil zöld propolisz esetében a bélrendszer működésének serkentését említették korábbi tanulmányok.

A propoliszban lévő polifenolok támogathatják az egészséges bélflóra kialakulását, de a gyomorfekély kezelésével kapcsolatban is kedvező hatású lehet, míg májvédő funkcióját állatkísérletekben bizonyították. Antioxidáns hatású, ezért előnyös lehet a szervezet számára a túlzott mértékben képződő szabadgyökök semlegesítése kapcsán, így hozzájárulhat különböző gyulladásos folyamatok, daganatképződés, valamint az idősödési folyamatok szabályozásához és kontrolljához.

A kereskedelemben jelentős számú propoliszt tartalmazó termék áll rendelkezésre: orvosi és vény nélkül kapható készítmények, egészség megtartását segítő élelmiszerek és italok. A propolisz tinktúra a nyers propolisz oldószerrel (amely leggyakrabban víz és etanol elegye) készült kivonata. A tinktúrák mellett elérhetők egyéb propolisz tartalmú élelmiszerek is, például szopogató tabletta, propoliszos méz, propolisz kivonattal töltött kapszula. A különböző származású propoliszok nemcsak egymással, hanem mézzel keverve is szinergens kölcsönhatást mutathatnak. Az érzékszervi jellemzők romlása miatt a propoliszt jellemzően maximálisan 1%-os arányban keverik mézhez.

Az antibiotikum alternatívája?

A propolisz felhasználásának másik területe lehet a haszonállatok növekedési teljesítményének és termelékenységének a javítása. Állati takarmányok gyártásakor az antibiotikumok lehetséges alternatívájaként tekintenek rá, mert előnye, hogy a mikroorganizmusokban nem vált ki rezisztenciát. A propolisz felhasználásának harmadik típusú területe annak alkalmazása az élelmiszerek tartósításában.