Egy független laboratórium összegyűjtötte és táblázatba foglalta azt a több száz étrend-kiegészítőt, amelyek bizonyosan nem tartalmazzák a 85 legproblémásabb doppingszert. A www.doppingmentes.hu honlapon mindezt bárki ellenőrizheti, kereshet gyártó, terméknév és termékkategória szerint is. Mindemellett hasznos tanácsokat olvashat, például arról, hogy miért kell vigyázni az –ol, -diol, -one, -stene végződésű vegyületekkel...

Hogyan csökkentsük a pozitív doppingteszt kockázatát?

A sportolók rendszeresen fogyasztanak a teljesítmény fokozását, az egészség megőrzését, a regenerációt segítő étrend-kiegészítőket. Számukra rendkívül fontos, hogy a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) tiltólistáján lévő komponensek véletlenül se kerüljenek az általuk fogyasztott termékekbe.

Az étrend-kiegészítők vizsgálatával foglalkozó nemzetközi tanulmányok szerint a sportolók által használt termékek 15-20%-a tartalmazott anabolikus szteroidot vagy stimulánst aktív összetevőként a 2000-es évek elején. Ezek alkalmazása súlyos egészségkárosodást, sportolók esetében ezen túlmenően pozitív doppingvizsgálatot is eredményezhet.

A leigazolt versenyzők mellett természetesen a hobbisportolók és általában a mozgást, egészséges életmódot szerető emberek is nagy hangsúlyt fektetnek a jó minőségű, megbízható termékek fogyasztására.

Nekik nyújthat fontos segítséget egy nemrég elindult honlap, a www.doppingmentes.hu, amely egy független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. által bevizsgált étrend-kiegészítőket gyűjtötte táblázatba.

A doppingmentes.hu-n nem szerepel olyan termék, amely tartalmazza a 85 leggyakoribb doppingszer bármelyikét is!

A negyed évszázada a magyar piacon tevékenykedő WESSLING tíz éve foglalkozik a WADA tiltólistáján lévő komponensek étrend-kiegészítőkből történő kimutatásával, számos gyártó, forgalmazó termékét és alapanyagát vizsgálták meg. A több ezer vizsgálatnak köszönhetően – a gyártók/forgalmazok beleegyezésével – most elérhetővé és kereshetővé tették az általuk bevizsgált termékeket.

A vizsgált komponenseket a WADA tiltólistája alapján választották ki: a statisztikák alapján a leggyakoribb, konkrétan a legtöbb pozitív vizsgálati eredményt adó vegyületeket, azokat, amelyek várhatóan a legtöbb problémát okozhatják a doppingvizsgálatokon. A jelenleg vizsgált 85 molekula listáját folyamatosan bővítik, a táblázatban pedig feltüntetik a vizsgálati protokollt is.

Mindeddig Magyarországon nem volt a Doppingmentes.hu táblázatához hasonló adatbázis, amelyben a különböző készítmények gyártó, forgalmazó, terméknév és termékkategória (fehérjék, vitaminok) alapján is kereshetők.

A honlapon a táblázat mellett az érdeklődők olvashatnak a laboratóriumi vizsgálatokról, megtalálhatják a legfrissebb doppinghíreket, illetve hasznos tanácsokat kapnak a laboratórium szakértőjétől.

Hasznos tanács sportolóknak: vigyázat az –ol, -diol, -one, -stene végződésű vegyületekkel!

Az 1990-es évek végén az akkori tendenciáktól eltérően, számos, az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolonra pozitív vizsgálati eredményt kaptak a laboratóriumok. A doppingvétségek kivizsgálása során számos esetben felmerült, hogy a sportoló ugyan nem használt tiltott szert, de valamilyen sportolóknak szánt terméket igen. Az USA-ban 1996-tól 2004-ig szabadon forgalmazhatóak voltak az úgynevezett prohormonokat tartalmazó készítmények.

Ezek elsősorban a nandrolon és a tesztoszteron prohormonjait tartalmazták, és a tiltólista anabolikus hatású szerei közé tartoztak. Az egyik vizsgálat érdekes megállapítása, hogy a prohormonokat is gyártó cégek deklaráltan prohormon-mentes termékeinek több mint negyede mégis szennyezet volt a szóban forgó vegyülettel. Ami még ennél is nagyobb meglepetés, hogy a prohormonokat nem gyártó vállalatok vizsgált termékei ugyancsak 10%-ban tartalmazták ezeket az anyagokat. A szennyezett termékek használata sportolók esetében pozitív doppingvizsgálati eredményt adhat – olvasható a Doppingmentes.hu cikkében.

Napjainkban is léteznek olyan gyártók, akik tiltólistán lévő anyagokat tartalmazó készítményeket forgalmaznak. Éppen ezért a szakértő azt javasolja, hogy ha valaki étrend-kiegészítőket, sportolóknak szánt termékeket vásárol, mindig gondosan tanulmányozza át a termék címkéjét.

A szteroidokról például elmondható, hogy az elnevezésük nagyon sok esetben –ol, -diol, -one, -stene utótagra végződik. Éppen ezért bárkinek, aki az általa vásárolt termék címkéjén ezekkel a végződésekkel találkozik, érdemes gyanakodnia és szakértő segítségét kérnie, mielőtt az adott szert elfogyasztaná. (A WADA tiltólistájával kapcsolatos naprakész információkat a www.antidopping.hu honlapon találhatnak.)

A www.doppingmentes.huhonlap szerkesztői hangsúlyozzák, hogy a táblázatban található adatokat a releváns minták tulajdonosainak előzetes írásos beleegyezésével tették közzé, a bevizsgált termékek fogyasztásával kapcsolatban pedig javaslatot nem fogalmaznak meg. Az a tény továbbá, hogy a termék szerepel a WESSLING Hungary Kft. listáján, nem garancia arra, hogy a termék nem tartalmaz a vizsgálat területén kívül eső, egyéb tiltólistán szereplő anyagot.

További érdekes cikkek a laboratorium.hu-n az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban:

http://laboratorium.hu/celkeresztbenazetelkiegeszitok

http://laboratorium.hu/Hungalimentaria2017etrendkiegeszito

Az étrend-kiegészítők vizsgálatával kapcsolatban itt tájékozódhat!