Kilencedik alkalommal ítélték oda a hazai üzleti szektor társadalmi felelősségvállalásban éllovas szereplőinek a CSR Hungary Díjat, amelynek legfőbb célja, hogy a jó példákon keresztül új gondolkodásmódot és kultúrát honosítson meg Magyarországon. A győztesek zöme a legjelentősebb hazai vállalatok közül került ki, de kreatív ötletével egy független laboratórium is helyet kapott a tekintélyes cégek között...

„A CSR-ban az egész cég szíve-lelke benne van, hiszen nem csak a vállalatot szeretnék megmutatni, hanem valóban valami jót is tenni. Márpedig a jó ügyek mellé oda kell állnia mindenkinek” – mondta Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztos, a CSR Hungary december 13-i díjátadóján Budapesten.

A CSR egyre inkább a magyar vállalati kultúra részévé válik, ezt mutatja az immár 9 éves CSR Hungary Díj története során leadott több, mint 140 pályázat is. És hogy mi is az a CSR? Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója szerint a társadalmi felelősségvállalás nem profitellenes, de nem is azonos az adományozással vagy a szponzorációval, tükröznie kell a vállalat profilját és értékrendjét, a cég működésének egészét bele kell építeni.

A CSR Hungary 2016 díjazottai, többek között a Telenor, a Coca Cola, a Sanofi, az OGYÉI, a UPC, a Budapest Airport vezetői. A WESSLING Hungary Kft. független laboratóriumot Dr. Zanathy Lászó ügyvezető igazgató képviselte. Középen Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztos foglal helyet.

Minderre jó példát mutattak az idei díjazottak is, amely cégek a legfontosabb hazai nagyvállalatok közül kerültek ki. Infokommunikációs oktatási és gyermekvédelmi programjaiért több díjat is kapott a Telenor, illetve a UPC, ahogy a Coca Cola Testébresztő programját, a SANOFI Út az egészséghez programját és a UPC internetet népszerűsítő programjait is védjeggyel értékelte a bizottság. Munkahelyi pályázatért, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáért kapott díjat az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ), illetve a ROSSMANN Magyarország Kft., emellett díjazták a Budapest Airport Green Airport programját, az ETALON Zala Kft. Varázsházikó, illetve a Tesco-Global Áruházak Zrt.  Élelmiszerpazarlás- lokális kihívásokkal című programjait.

Ugyancsak az oktatási területen végzett tevékenységéért kapott díjat a WESSLING Hungary Kft. Laborkaland, a csoda odabent van című pályázata is, amelyből kiderült, mi mindent tehet egy független laboratórium a tudományos tájékoztatás, oktatás, szemléletformálás érdekében.

A CSR Hungary díj elsősorban a Laborkaland oktatási programért járt, de abban fontos szerepet játszott a laboratórium kiterjedt CSR-tevékenysége, így például az Élelmiszervizsgálati közlemények című patinás tudomány szaklap megmentése

"Egy független laboratórium már az alaptevékenysége folytán is fontos társadalmi feladatokat lát el, hiszen vizsgálataival, szolgáltatásaival nagyban hozzájárul az élelmiszer-, egészségbiztonsághoz, illetve a környezetvédelemhez. Évek óta mégis a legkülönbözőbb területeken keressük a lehetőséget arra, hogy minél szélesebb körben tegyünk eleget a társadalmi felelősségvállalás területén adódó kötelességeinknek" - mondta el Szunyogh Gábor, a WESSLING marketing- és CSR-vezetője.

"A WESSLING Hungary Kft. immár hosszú évek óta tudatosan építi CSR-stratégiáját, amelynek középpontjába a tudományos tájékoztatást, az oktatást állította. Ennek jegyében mentette meg a több mint hatvan éves tudományos szaklapot, az Élelmiszervizsgálati Közleményeket, amelyet megújult külsővel azóta is kiad és szerkeszt. Ezt az elvet követve indítottuk el a Laboratorium.hu tudományos hírportált, ahol immár több, mint 200 közérdekű, informatív cikkel szolgáljuk a közvéleményt. Ezért támogatjuk továbbra is az ELTE-vel közösen fenntartott Elválasztástechnikai Oktató és Kutató Laboratóriumot, azaz az EKOL-t, ahol diákok tucatjai kutatnak és szereztek tudományos fokozatot. Ugyanennek a filozófiának a megtestesülése a Laborkaland középiskolás oktatóprogram is, amely online versenyén és interaktív oktatónapján egyaránt a kémia népszerűsítését tűzte ki célul. "

A CSR Hungary Díjjal a szervezők egy új gondolkodásmódot kívánnak meghonosítani az üzleti szektorban Magyarországon, úgy vélik, a társadalomért végzett munka a konkrét haszna mellett pozitív visszajelzés az egész közösségnek, hiszen a munkahelyen az emberek értékrendet is tanulnak, ezt viszik tovább a családba, barátokhoz.

A CSR Hungary Díjról:

A 2008-ban először meghirdetett Magyar Üzleti Felelősség Díja egy hazai, önálló kezdeményezés eredménye, amely évente értékeli Magyarország legkiemelkedőbb felelős és fenntartható kezdeményezéseit, projektjeit és menedzsmentrendszereit az üzleti szektorban. Összehangolva a helyi értékeket a nemzetközi szakmai igényekkel.

Az önkéntes védjegyhasználati rendszerben résztvevők a több szintes ellenőrzéssel, a CSR Hungary Díj védjegyeinek használatával pozicionálják magukat a piacon, az egyes iparágakban, a közbeszerzési folyamatokban, és az egyre tudatosabb fogyasztók és más érintettek felé is. Hozzájárulva a fenntartható és felelős üzleti kultúra terjesztéséhez Magyarországon.

A győzteseket egy 3 szintes értékelési folyamat után választották ki.

A díjat kiíró partnerek: Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, az Első Magyar CSR Egyesület (EMVFE), a Joint Venture  Szövetség, a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége.

A zsűri tagjai: Gulyás József, A KKVHÁZ Zrt. Közösségépítő Klaszter és Vállalakozás szervező Ház vezérigazgatója, Szekeres Pál miniszteri biztos, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója, Dr. Szent-Iványi Ágnes, a Joint Venture Szövetség Etikus Üzleti Magatartás Bizottság elnöke, Takács Júlia, a CSR Hungary Díj alapítója, az EMVFE (Első Magyar CSR Egyesület) elnöke.

További információk: http://www.csrhungarydij.eu/