Az Eurofins is hozzájárult Magyarország legfontosabb madárfotó-pályázatának sikeréhezA Fővárosi Állat- és Növénykertben nagyszabású ünnepség keretében hirdették ki az idei Birdo Az év madárfotósa 2023 fotópályázat győzteseit. A lenyűgöző, díjnyertes pályamunkák egészen január közepéig megtekinthetők. Külön büszkeség számunkra, hogy az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. az esemény egyik főtámogatójaként volt jelen, ügyvezető igazgatónk, Dr. Zanathy László beszédben is méltatta az alkotókat...

Az Óriások Csarnoka az Állatkert híres sziklájában található, hatalmas bálnák és polipok impozáns makettjeiben gyönyörködhetnek itt a látogatók – november negyedikén azonban a termet egyértelműen a szárazföldi élőlények, azonban belül is az emberek és a madarak foglalták el.

A hatalmas érdeklődés nem volt véletlen: a Birdo Az év madárfotósa ma Magyarországon az egyetlen olyan fotópályázat, amelynek kizárólag a madarak a főszereplői, ennek megfelelően rengeteg, közel 2500 fotó érkezett. Nem kétséges, hogy maximálisan megvalósult a pályázat kiíróinak (a környezetvédelemért más-más területen már eddig is sokat dolgozó Awad Abdel Halim Doris, Czeglédi Andor és S. Takács Zsuzsanna) szándéka, ők ugyanis azt szeretnék elérni, hogy bővüljön a madarakat szerető és védő, elkötelezett emberek köre.

Birdo Extra kategória, 1. helyezett – Horváth Tibor: Szerelem a tavon
Birdo Extra kategória, 1. helyezett – Horváth Tibor: Szerelem a tavon

Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium nem csak a mottójának megfelelve  (Testing for life) tesz meg mindent azért, hogy minél jobb életminőségben élhessenek emberek és állatok egyaránt, hanem mint szakemberek, természettudósok is elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem, az élelmiszer-biztonság és az egészségvédelem mellett – mondta el Dr. Zanathy László, a vállalat ügyvezetője, aki hozzátette, hogy az itt jelenlévő elhivatott madárfotósok valójában maguk is természettudósokként dolgoznak, hiszen rengeteg munkát fektetnek abba, hogy megfigyeljék a természetet, megragadják a pillanatot. Jelen esetben a madarakkal teremtenek kapcsolatot, azok viselkedésének, a repülés csodájának a tisztelete mind benne van ezekben a fotókban.

„A környezetet fotózva mindannyian természettudósok vagyunk” – Dr. Zanathy László, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. vezetője is gratulált a díjazottaknak.
„A környezetet fotózva mindannyian természettudósok vagyunk” – Dr. Zanathy László, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. vezetője is gratulált a díjazottaknak.

 

A pályázaton kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadtak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban és természetes mozgásukban nem akadályozta. A madárfotósok 10 különböző kategóriában versenyezhettek, nevezési díj nélkül.

A díjátadón összesen 51 alkotás, kategórianyertes és különdíjas fotó kapott elismerést. A fotópályázat összesített fődíjasa, a Birdo Az év madárfotósa 2023 cím birtokosa Daróczi Csaba természetfotós lett, aki a második fordulóba jutott fotóival összesítve a legmagasabb pontszámot érte el. A Birdo Az év ifjú madárfotósa 2023 címet az a 21 évesnél fiatalabb fotós, Koncz-Bisztricz Tamás érdemelte ki, akinek az Ifjúsági kategóriába benevezett fotói a legtöbb pontszámot érték el. A kategórianyertes képekből került kiválasztásra a Birdo Az év madárfotója 2023. Ezt a díjat Horváth Tibor: Szerelem a tavon című alkotása, a Birdo extra kategória első helyezettje nyerte el.

Madárportré kategória – Magasra értékelt fotó. Litauszki Tibor: Felhőkön ülve
Madárportré kategória – Magasra értékelt fotó. Litauszki Tibor: Felhőkön ülve

A díjátadó ünnepség a nyertes fotókból összeállított kiállítás megnyitójával zárult. Az izgalmas és látványos madárfotókat bemutató tárlat a Csillagtérben egészen január közepéig megtekinthető az állatkert rendes nyitvatartási idejében.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az idén már második alkalommal támogathattuk ezt a kivételes pályázatot, hozzájárulva a képekből készült fotóalbum megjelenéséhez.

Madarak viselkedése kategória – második hely – Szomju László: fagyos napok
Madarak viselkedése kategória – második hely – Szomju László: fagyos napok

Az Eurofins hazai laboratóriumhálózata saját kollégái körében nemrég maga is lebonyolított egy fotópályázatot: arra voltunk kíváncsiak, hogyan látják egy vizsgálólaboratórium munkatársai a világot. A háziversenyünkön lenyűgöző alkotások születtek, ezeket itt tekinthetik meg.

 

Cikkünk címlapképén Koncz-Bisztricz Balázs Fenyérfutó képe szerepel, ammellyel az Ifjúsági kategória 3. helyét érdemelte ki.