Ismét megrendezték a nagy múltú Hungalimentaria konferenciát és kiállítást

Az élelmiszer-biztonság, a szabványalkotás, a körforgásos gazdálkodás, a problémák kezelésének együttes megoldása szempontjából is a vizsgálólaboratóriumok és a stratégiai gondolkodás fontosságára hívták fel a figyelmet a hazai élelmiszer-biztonság szereplői az idén 14. alkalommal a Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Eurofins Analytical Services független laboratórium által megrendezett Hungalimentaria konferenciánés kiállításon...

A konferenciát az Agrárminisztériumot képviselő dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki elmondta, hogy az állandóan változó világban a laboratóriumok munkája stabil pontot jelent a szabványok kialakítása, az egyre tudatosabb fogyasztók tájékoztatására, edukálására irányuló programok vagy a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer működtetése kapcsán.

Dr. Felkai Beáta rámutatott, hogy az élelmiszer-biztonságban számos kihívással nézünk szembe, többek között a növényvédőszerek, a csomagolóanyagok, a jelölés, az élelmiszer-hamisítás elleni küzdelem, az állatvédelem, a laborfejlesztések, a logisztika, az export-import vagy az energia aktuális kérdései mind stratégiai gondolkodást és cselekvést tesznek szükségessé. A cél, hogy biztonságos, jó minőségű, lehetőleg magyar élelmiszerrel lássuk el a hazai lakosságot – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

„Míg 2012-ben a Nébih megalakulásakor a Termőföldtől az asztalig jelmondattal indultunk, a Maradék nélkül kampányunkkal most újra a termőföldre szeretnénk irányítani a figyelmet a körforgásos gazdaság jegyében, alkalmazkodva a változó folyamatokhoz – mondta el Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke. Köszöntőjében kiemelte, a laboratóriumi vizsgálatok szerepét és segítségét akár a hatósági, akár a vállalkozói szféra számára a határértékeknek történő megfelelés és a különböző döntéshozatalok során.

„A Hungalimentaria célja, hogy az analitikai kémia, a mikrobiológia és a molekuláris biológia tudományos, és gyakorlati aspektusait, valamint az élelmiszer-jog aktuális kéréseit közel hozza az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatát végző laboratóriumok, a döntéshozó szakemberek és az élelmiszeripar szereplői számára – mondta el Dr. Zanathy László a Nébih mellett az eseményt szervező Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független laboratórium ügyvezető igazgatója.

Számos kiemelt terület, így az élelmiszerekben jelen lévő allergének, a talaj, a nemrég megjelent húspótló ételek vagy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok vizsgálata állandó kihívást és feladatot adnak az olyan független laboratóriumoknak, mint a nemzetközi szinten is piacvezető Eurofins-csoport.

A konferencia és kiállítás plenáris előadásai során Dr. Baranyi József (Debreceni Egyetem) a Big Data jelentőségéra hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy ma már elkerülhetetlen a hihetetlen mennyiségű, exponenciálisan növekedő adatok intelligens elemzése. Éder Tamás (Bonafarm) elemzésében többek között rámutatott, hogy az élelmiszeripar növekedését az elmúlt években az export húzta felfelé, és javult a magyar termékek részesedése a fogyasztói kosárban, azonban az ágazat szereplői a közeljövőben számos kihívással néznek majd szembe, ezeknek csak egyike a drasztikus áremelkedés. Kovács Melinda (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) a One Health (Egy az egészség) integrált, egyesítő megközelítést ismertette, amelynek célja az emberek, állatok és egészségtudomány ökoszisztémák egészségének egységes kezelése több tudományterület együttműködésével, hiszen ma már sajnos a problémáink is globálisak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a több, mint 30 éves szakmai múlttal rendelkező, a WESSLING Hungary Kft. jogutódjaként működő Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független laboratórium közös szervezésében megvalósuló 2023-as Hungalimentarián ismét a hagyományokhoz híven, két napon át, nyolcféle szekcióban csaknem 60 előadás hangzott el. A program a lehető legváltozatosabb témákat ölelte fel: tejtermékek hamisítása, törvényi változások az ivóvíz és más élelmiszerek tekintetében, a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek, a GMO-k, mikotoxinok vizsgálata, alternatív fehérjeforrások, tiltott hatóanyagok fogyasztószerekben és a potencianövelőkben, növényi eredetű, mérgező anyagok az élelmiszerekben, a hatósági ellenőrzés fontossága, a mintavétel szerepe, a probiotikumok definíciója, a karbonlábnyom-elemzés az élelmiszer-ellátási lánc mentén, digitális azonosítás a csomagolás élethosszon át tartó nyomkövetéséért, az élelmiszerláncban felhasznált fertőtlenítőszerek ellenőrzésének módszerei. A látogatók előadásokat hallhattak a közétkeztetési és a táplálkozás-egészségügyről is.