Méghogy a baktériumok nem beszélnek! Egy nemrég publikált tudományos cikk szerint speciális jelzőmolekulák segítségével igenis kommunikálnak egymással a baktériumok! A quorum sensingnek nevezett jelenségnek fontos szerepe lehet az élelmiszerek megromlásában és az élelmiszer-eredetű megbetegedésekben is...

Ellentétben korábbi vélekedéssel, a baktériumok nagyon sokoldalú lények. Képesek kommunikálni is, nemcsak saját populációjukon belül, hanem fajaik között, sőt a növényekkel és állatokkal is – olvasható Farkas József akadémikus és Mohácsiné Farkas Csilla, a biológiai tudományok kandidátusa az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos folyóiratban megjelent cikkében. A Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszer-tudományi Karának tanárai leírják, hogy ez a kommunikáció olyan szerves vegyületek kibocsátását jelenti, amelyek a saját populációk, illetve a többi „partner” viselkedésének a változását is indukálják.

A baktériumok az különböző élelmiszerekben „lökdösődnek”, vannak, amelyekkel a többiek jól megvannak, és vannak, amelyekkel nem. A baktériumok helye azonban befolyásolja az adott élelmiszer tulajdonságait, például az eltarthatóságát.

A baktériumoknak ezt a „társadalmi” életét, együttműködését befolyásoló jelenséget „quorum sensing”-nek nevezték el, amelynek révén az együttműködő baktériumok „észlelik” a populáció sejtjei számának a nagyságát, és úgynevezett szignál molekulákat bocsátanak ki – olvasható az Élelmiszervizsgálati Közleményekben.A sejtek közötti kommunikáció abban is segíti a baktériumokat, hogy a növény- vagy állat-betegségeket okozó toxinok kibocsátását koordinálják.

A baktériumkommunikáció azért fontos, mert az élelmiszerek bizonyos komponensei gátolhatják, vagy éppen elősegíthetik a quorum sensing-rendszerek működését.

A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a más mikrobákat elpusztító, nagy koncentrációkban használt antibiotikumok kis koncentrációkban jelzőmolekulákként hatnak: az antibiotikumot termelő fajt fokozott mozgásra, más baktériumokat pedig „menekülésre” késztethetnek.

Az Élelmiszervizsgálati Közlemények cikkét ugyancsak szemlézte a kitűnő szakmai blog, a Mindanár.hu.

A mikrobiológiai vizsgálatok fontosságáról itt olvashat.