Két projektünkkel is a legjobbak közé kerültünk a Greengage 2023 verseny döntőjében. Az  Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független laboratórium (a WESSLING Hungary Kft. jogutódjaként) nem csak a környezetvédelmi, egészség- és élelmiszerbiztonsági vizsgálatokban jár élen, hanem nagy figyelmet szentel a társadalmi felelősségvállalás, a fenntarthatóság és a körkörös gazdaság ügyének is. Az Egy szemétdombbalkevesebb és a Hogyan lesz energia a dinnyehéjból? elnevezésű kampányainkkal az ország legtekintélyesebb nagyvállalatai között szerepeltünk...

Szunyogh Gábor, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. marketingvezetője átveszi a Greengage-okleveleket. A döntős projektek létrejöttébben az Eurofins részéről főszerepet játszott Katzer Orsolya, Palotai Zoltán, Gellér Richárd és Juhász Péter.

Az immár második alkalommal megrendezett GREENGAGE verseny célja, hogy megtalálja és bemutassa azokat az eredményes vállalatokat, amelyek ma Magyarországon fenntarthatóan, kiemelt fontossággal, "öko-tudatosan" és környezetkímélően gyártanak innovatív termékeket, adnak el szolgáltatásokat, vagy támogatják fejlesztéseikkel, folyamataikkal a piacot. Négy főkategóriában, szakmai értékelési szempontokkal, professzionális zsűritagok várták azokat a vállalati projekteket, amelyek 2019 - 2022 között hozzájárultak a gazdaság zöldítéséhez.

Eurofins: Egy szemétdombbal kevesebb!!

A több, mint 300 munkatársat foglalkoztató, évente laboratóriumi vizsgálatok százezreit elvégző Eurofins Tudásközpontban (Eurofins Analytical Services Hungary Kft.) a szelektív gyűjtés és a kollégák környezetbarát hozzáállása ellenére is rengeteg hulladék keletkezik. Az „Egy szemétdombbal kevesebb!” projekt legfőbb célja az, hogy a kommunális hulladékot még intenzívebb szelektálással legalább a felére csökkentse.

A „megmentett” hulladékot (döntően a papírt és a műanyagot) anyagában és tüzelőanyagként energetikai szempontból is remekül lehet hasznosítani (ezt a terméket a szaknyelven RDF-nek – Refuse Derived Fuel – nevezik) – így a hulladéknak ez a része már bizonyosan nem a lerakóban végzi. Ennek érdekében Katzer Orsolya hulladékfelelős vezetésével a szemetes edényeken még az eddigieknél is egyértelműbb matricákat jelenítettünk meg, a kollégákat pedig a megfelelő információk átadásával, belső kampányokkal igyekeztünk arra sarkallni, hogy az egyéni döntésük alapján minél hatékonyabban szelektálják a szemetet, így is hozzájárulva a körkörös gazdasághoz.

Az Egy szemétdombbal kevesebb projekt eredményeképpen 2022.június 01. és december 31. között összesen 126 db konténert sikerült megtölteni. Mivel egy konténer térfogata 1,1 m3, mindez azt jelenti, hogy összesen 138,6 m3kommunális szemetet szállítottak el és alakították át RDF-é, azaz energetikailag jól hasznosítható hulladékká. Csak hogy érzékeltessük ezt a mennyiséget: egy 180 lakásból álló panelházban hetente megközelítőleg 13 köbméternyi szemetet visznek el, így biztosan kijelenthető, hogy egy nagy panelház kommunális szemetének közel negyedévi mennyiségét mentettük meg a szemétlerakótól.

Hogyan lesz energia a dinnyehéjból?

A körkörös gazdaságban a hulladékra nem szemétként tekintünk, hanem értéknek, másodlagos nyersanyagnak tartjuk. Amennyiben a hulladékot anyagában már nem lehet újrahasznosítani, még korántsem kell a szemétlerakóban végeznie: megfelelő előválogatás után energetikailag ugyanis rendkívül jól felhasználható. Az SRF (szilárd, újrahasznosított tüzelőanyag) talán az egyik legjobb példa arra, hogyan válik a hulladékból energetikailag hasznosítható érték, hőenergia - akár még a dinnyehéjból is. Az SRF összetétele azonban ugyanúgy szezonálisan változik, mint egy jó étterem étlapja, és bizony nem mindegy, hogy a chef milyen alapanyagból állítja össze a menüt. Az újrahasznosítás emellett kockázatokkal is jár, ezért rendszeresen ellenőrizni kell az anyagukban vagy energetikai szempontból újrahasznosított termékeket.

Ezt a munkát végzi el független laboratóriumunk, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Üzletága. Az Eurofins Tudásközpont 2022 tavaszára tervezett és lebonyolított edukatív-kommunikációs kampánya során megmutatta, hogy mi is az az SRF, hogyan zajlik az újrahasznosítás, és mi minden történik a laboratórium kulisszái mögött annak érdekében, hogy egy környezetvédelmi szempontból is biztonságos terméket kapjunk, hozzájárulva az Európai Unió által is támogatott körkörös gazdaság megvalósulásához.

Társadalmi felelősségünket bemutató weboldalunkon külön menüpontot hoztunk létre, ahol az összes fontos és hasznos információt összegyűjtöttük a témában; tudományos weboldalunkon ismeretterjesztő cikket jelentettünk meg, a folyamat bemutatásáról videót is készítettünk (ezt sajnos az időközben lezajlott tulajdonosváltás miatt el kellett távolítanunk a platformokról), a posztjainkat a közösségi oldalainkon célzottan hirdettük meg, emellett pedig aktív sajtókommunikációt folytattunk, hogy minél több embert szólíthassunk meg, valamint számos előadás keretében és szakmai fórumokon is felhívtuk a figyelmet az SRF-re. Mindennek eredményeképpen legalább 200 ezer emberhez sikerült eljuttatnunk az üzenetünket!

* * *

Az Eurofins Tudásközpont nem csak a vizsgálatok és tájékoztatás terén igyekszik támogatni a körkörös gazdaságot, hanem folyamatosan növekvő vállalatként a saját háza táján is olyan innovatív és előremutató intézkedéseket foganatosított, mint a hulladékkezelési felelős kinevezése (lásd másik pályázatunkat), a kizárólag zöld áram használata vagy az elektronikus jegyzőkönyvek bevezetése – ezekkel az intézkedésekkel számokban is kimutathatóan járultunk hozzá a környezetünk védelméhez és a fenntarthatósághoz.

Ezért is vagyunk rendkívül büszkék arra, hogy ezen a Greengage versenyen a tavalyi kategóriagyőzelem után ismét bejutottunk a döntőbe, a legjobb pályázatok közé.