A Csodák Palotájában százezer látogató tekintette meg a napokban záruló A tudomány körülvesz című időszaki tárlatot az elmúlt nyolc hónap alatt. A most véget ért kiállítás olyan mindannyiunkat érintő kérdéseket járt körbe, mint az élelmiszer-pazarlás, az erdőtüzek, illetve a vizeink vizsgálatának fontossága. Vajon mit keres egy laboratórium egy ilyen kiállításon?...

A Csodák Palotája Campona 2016-ban tematikus kiállításokon mutatta be a négy évszak tudományát tág keretek között értelmezve a tél, a tavasz, a nyár és az ősz fizikai, kémiai, biológiai és technológiai változásait. A tudomány körülvesz sorozat első fejezetében a természet- és környezetvédelem tematikáját ismerhették meg az érdeklődők 2017 első felében.

A Szállingózó, Rügyező, Csobbanó és Szüretelő tudományok című kiállítások után szeretnénk nagyobb hangsúlyt helyezni a bolygónk megóvásával kapcsolatos ismeretekre, kérdésekre – mondta el dr. Paszternák András, a Csopa tudománykommunikációs vezetője.

A CSOPA hét partnerrel dolgozott együtt: a kiállítás gerincét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) élelmiszer-pazarlással, erdőtüzekkel és talajvédelemmel kapcsolatos szakmai programjai adták: információs tablókon, kisfilmeken és interaktív eszközökön keresztül mutatták be az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos tudnivalókat, megoldásokat kínálva a problémakör kezelésére. A felelős tűzgyújtás és az erdőjárás szabályai mellett a talajvédelmi részből az is kiderült, mennyi idő alatt bomlanak le a háztartásban keletkező hulladékok.

A látogatók megismerhették a MAHART PassNave Személyhajózási Kft. és együttműködő partnerei által kialakított Tersus kukáshajót, amely a fővárosban horgonyzó szállodahajók szemetét gyűjti össze. Az üvegházhatást és a légszennyezést az Időkép Üzleti Szolgáltatások Kft. segítségével vizsgálták, a Budakeszi Vadaspark és a Pilisi Parkerdő Zrt. pedig az állatvédelem területén nyújtott hasznos információkat.

A WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. Laborkaland Online oktatási programjával közösen a vízminőség fontosabb paramétereit vették számba. Az ipari fejlődés következtében ugyanis a felszíni és a felszín alatti vizek jelentősen szennyeződtek, az előírások hiányában pedig tisztítatlanul ömlöttek a tavakba, folyókba, felborítva az ökológiai egyensúlyt. A talajba, iszapba lerakódó káros anyagok (például a nehézfémek) ugyancsak komoly veszélyt jelentenek a környezetre. Éppen ezért rendkívül fontosak a laboratóriumi vizsgálatok, amelyek során feltárják, hogy milyen és mekkora szennyezés található az adott területen.

A WESSLING laboratórium Laborkaland internetes kémiaversenye több alkalommal is kiállított tablókat a CSOPA-ban. A legelső, Szállingózó tudomány elnevezésű tárlaton a tablók, interaktív elemek a hó és jég világát mutatták be. A Laborkaland program egyik feladata a fagyasztó nélküli fagylalt elkészítése volt. Ez a folyamat ugyanazon a jelenségen alapul, mint a havas, jeges utak sózása: a jég olvadáspontja ugyanis a sótartalomtól függően változik.

A tavaszi, Rügyező tudomány kiállításon arra hívta fel a figyelmet a Laborkaland, hogy a virágok, növények indikátorként is kitűnően működnek! Az, hogy épp milyen színben pompáznak a virágok, függ attól, mennyire savas, vagy lúgos a víz, amelyet a virág felszív. Savas vízben a lila orgona színe vöröses árnyalatot vesz. Minél savasabb (minél kisebb pH-jú) a víz, annál vörösebb lesz a virág. Ugyanígy lúgos oldatban a színe kékre, zöldre majd a nagyon lúgos (magas pH-jú) vízben a virág színe sárga lesz.

A szürethez kapcsolódóan a Laborkaland Online a pálinkákkal, a pálinka vizsgálatával foglalkozott, a tablóból kiderült, miért veszélyes a metilalkohol a pálinkában, és hogyan lehet a metanolképződést csökkenteni.

A Csodák Palotája tudományos missziója az ősszel is folytatódik, amelyben a WESSLING Hungary Kft. is fontos szerepet játszik. Szeptember közepén a CSOPA-ban tartják a független laboratórium által szervezett Peti és Petra elnevezésű környezetvédelmi rajzverseny eredményhirdetését, októberben pedig újra elindul a Laborkaland online! A finálét, azaz a fél éven át tartó internetes verseny interaktív kalandnapját részben a WESSLING Hungary Kft. új Tudásközpotjában, részben pedig a CSOPA-ban rendezik meg.