Hamarosan újabb kémiai-analitikai kutatóbázis kerül fel a tudományos térképre. Az újpesti Tél utcában március végén rakták le az alapkövét annak az épületnek, amelyben a felsőoktatással és a szakhatóságokkal, valamint a tudományos közélettel együttműködő új tudásközpont kezdi meg munkáját jövőre, egy német-magyar vállalat közel kétmilliárdos beruházásának eredményeként...

Egy vizsgálólaboratórium tudományos szempontból már önmagában is az egyik legizgalmasabb hely: a víz-, talaj-, levegő-, hulladék-, élelmiszer-, takarmány- és gyógyszervizsgálatok mellett analizálják többek között az étrend-kiegészítőket, a csomagoló- és a termésnövelő anyagokat, a kozmetikumokat; mikrobiológiai vizsgálatokat, GMO-teszteket végeznek. A laboratorium.hu weboldalt éppen azért hoztuk létre, hogy az itt felgyülemlett közel negyed évszázados tapasztalatainkat, (évente mintegy 300000 különféle mintán mintegy 600000 vizsgálati eljárást hajtunk végre) megosszuk a közvéleménnyel, beavassuk az érdeklődőket egy vizsgálólaboratórium hétköznapjaiba, módszereibe.

Mindemellett a laboratóriumunk egyre fontosabb szerepet játszik a társadalmi felelősségvállalásban is. Ennek fontos pillérei a széles körben megtartott szakmai konferenciák, mint például a kétévente a NéBiH-el közösen szervezett Hungalimentária, a QualcoDuna elnevezésű, víz- és talajvizsgálati, illetve mintavételi jártassági programunk, különböző termékmegfelelőségi kezdeményezéseink, mint például a pálinkavédjegy-rendszer, a hozzákapcsolódó biztonságos jó minőségű pálinka előállítását oktató e-oktatási programunk, a WESSLING-pecsét vagy a vendéglátóipari vállalkozások számára indított Top Higiénia-rendszerünk.

Közhasznú Nonprofit Kft.-nken keresztül széleskörű kutatási-fejlesztési, oktatási és tájékoztató tevékenységet látunk el: az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen kutatólaboratóriumot üzemeltetünk, stratégia együttműködési megállapodást kötöttünk a Szent István egyetemmel, egyedülálló középiskolai online oktatási programot szervezünk (Laborkaland), kiadunk és szerkesztünk egy tradicionális több mint 60 éves tudományos újságot (Élelmiszervizsgálati Közlemények), illetve jelen közérdekű, fogyasztóvédelmi honlapot tartunk fenn.

Részt veszünk nemzetközi fenntarthatósági kutatásokban, klímaadoptációs projektekben, egy olyan európai kutatásban, amely rövid távon megoldást jelenthet az Európai Unió foszfátkitettségére, illetve a komoly környezetvédelmi kockázatot jelentő műtrágyák kiváltására is. (A Refertil-projektről itt olvashat bővebben).

Ezt a komplex, a széleskörű laboratóriumi szolgáltatásokon messze túlmutató tevékenységünket igyekszünk az új, Tél utcai épületben, immár a "tudásközpont" önmeghatározás keretein belül folytatni, és a magyar tudományos életben az eddiginél még fontosabb kutatás-fejlesztési intézetté válni!

Vállalatunk filozófiájának a középpontjában az élet minőségének megóvása, javítása, a fenntarthatóság védelme áll. Az új épületegyüttes jövőbeni létrehozásával a cégcsoport tulajdonosai is hitet tettek e filozófia folytonossága mellett!

Nemcsak az alapító-tulajdonosoknak, hanem a magyar tudomány, felsőoktatás, szakpolitika, német-magyar ipari és kereskedelmi kamara képviselőinek is rendkívül sokat jelent a tudásközpont létrehozása, erről tanúskodik az is, hogy az alapkőletételi ünnepségen rendkívül fontos személyiségek mondtak beszédet: Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezetője, Dr. Erwin Weβling úr, a róla elnevezett nemzetközi WESSLING-hálózat alapítója, Diana Wessling, a cég tulajdonosi körének képviselője, illetve Nagy István, Újpest alpolgármestere is. Az eseményen jelen volt többek között Dr. Tőzsér János, a Gödöllői Egyetem rektora, Dr. Torkos Kornél, az ELTE egyetemi docense, dr. Farkas Hilda a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke és Dr. Molnár Pál, az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar nemzeti Bizottságának elnöke, ugyancsak eljött Edward Someus, a Terra Humana Kft. és a Refertil-projekt vezetője, cégünk egyik legfontosabb stratégiai partnere is.

„Sokan gondolják, hogy akkor jó az élelmiszer-biztonság, ha egyáltalán nem hallunk róla. Én azonban úgy látom, hogy az elmúlt évtizedekben az élelmiszer-termelés globalizációja és technológiai robbanása olyan helyzetet eredményezett, amelyben a társadalmi tudásmegosztás és a tudatos fogyasztó szerepe felértékelődik” – mondta el Dr. Bognár Lajos, a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. kétmilliárd forint értékű beruházás keretében megvalósuló új tudásközpontjának alapkőletételi ünnepségén elhangzott köszöntőjében.

Dr. Bognár Lajos

„A megbízható tudás értéke abban áll, hogy képessé tesz helyesen dönteni, cselekedni. Hiszen – amint Goethe fogalmazott – nincs rémesebb, mint a tevékeny tudatlanság. A WESSLING laboratórium Magyarországon immáron majdnem negyedszázada látja el megbízható tudással ügyfeleit, elősegítve ezzel, hogy megalapozott döntések szülessenek a környezetvédelem, az élelmiszer- és az egészségbiztonság területén” – vélekedett az országos főállatorvos.

Dr. Erwin Weβling úr, a róla elnevezett nemzetközi WESSLING-hálózat alapítója a rendezvényen kiemelte, hosszú távra terveznek Magyarországon, hiszen a magas színvonalú helyi munkaerő és a fejlődő gazdaság minderre remek lehetőségeket kínál. A WESSLING Tudásközponthoz hasonló, jövőbe tekintő, innovatív beruházásokra van szükség a német-magyar kapcsolatokban – mondta Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezetője, kiemelve, hogy a feldolgozóipar és az autógyártás mellett számos innovatív, komplex szolgáltatást nyújtó vállalat is jelen van a magyar piacon, ilyen a WESSLING Hungary Kft. is. A képzés, kutatás, oktatás területén igen szoros az együttműködés, a közel 500 német-magyar oktatási megállapodás között a WESSLING Laboratórium és az ELTE-ével közösen üzemeltetett laboratórium, illetve a Gödöllői Egyetem közötti stratégiai megállapodás is fontos szerepet játszik – hangsúlyozta az iparkamara vezetője.

„Újpesten közösséget építünk, amelybe a lakosságon kívül a helyi vállalkozások is beletartoznak, egy település rangját meghatározza az is, hogy milyen cégek települnek ide. A Károli Gáspár Egyetem idetelepülése mellett ezért is örülök annak, hogy a Wessling Tudásközpont is nálunk, a laboratórium itt folytatja tevékenységét. A társadalmi felelősségvállalás területén is elöljáró laboratóriummal számos ponton együttműködik a kerületünk, ilyen például a környezetbiztonság, az oktatás- és a kutatásfejlesztés" - hangsúlyozta Nagy István, Újpest alpolgármestere.

Minderre tehát  felhatalmazást kaptunk, és mindezt képesek is vagyunk véghezvinni: a munkánkat a továbbiakban is függetlenül, de a hatóságokkal és a tudományos elittel együttműködve, a legnagyobb szakértelemmel és elhivatottsággal végezni, felismerve, hogy a korszerű szolgáltató intézményeknek a kutatás-fejlesztés és a társadalmi felelősségvállalás terén is meg kell megfelelniük, és ügyfeleinknek partnereiknek nem csak egy vizsgálati értéket, hanem megoldást kell szolgáltatniuk.

A nap élményeit és dokumentumait (többek között a jelenlévők beszédeit, az épület terveit, egy német és egy magyar újságot, a vállalat dolgozóinak listáját) egy időkapszulába, az időkapszulát pedig az alapkőbe helyezték.