Laboratóriumunk nagy sikerrel vett részt az október 16-án zárult Ökoindustria 2015 környezetipari szakkiállításon, ahol a tematikához kapcsolódva bemutatta az európai foszfátkitettségre megoldást jelentő Refertil-projektet, szakértőnk pedig az azbesztvizsgálatok fontosságáról tartott érdekes előadást...

Az Ökoindustria kiállításon innovatív termékek, eszközök, eljárások mutatkoznak be, amelyek a jövő értékei! – emelte ki el Áder János üdvözlő üzenetében. A köztársasági elnök a környezetiparral kapcsolatban azt mondta, hogy különleges alkalom, amikor egy piaci kezdeményezés és az egész emberiség érdekei egybeesnek.

Laboratóriumunk ugyancsak számos eszközzel harcol a környezetvédelemért, és ezt a küzdelmet igenis esélyesnek tartja, ezért is választotta standja szlogenének a címben is szereplő jelmondatot. (A poszteren egy szélmalom látható, itt rendezkedett be ugyanis a vállalatcsoport első laboratóriuma!).

Innovatív ötletekből ugyancsak nincs nálunk hiány. A nemrég lezárult Európai Uniós Refertil-projekt feladata a szerves melléktermékekből újrahasznosított, hozzáadott értékű, biztonságos bioszén- és komposzttechnológiák, illetve termékek fejlesztése, tesztelése és EU jogharmonizációja.

A Refertil-projekt egyik legfontosabb terméke, az ABC (Animal Bone bioChar, vagyis az élelmiszer minőségű állati csontból előállított bioszén) 2–5 milliméteres, fekete színű granulátum, amelyet ugyanúgy alkalmaznak, mint a hagyományos műtrágyákat. Pirolízissel, vagyis magas hőfokú szenesítési eljárással állítják elő, levegő kizárásával. A bioszén talán legfontosabb előnyös tulajdonsága, hogy az élővilág számára nélkülözhetetlenül fontos foszfortartalma annyira magas (30% P2O5), hogy esetenként teljes mértékben helyettesítheti a foszfátműtrágyát.

A Refertil-projekt révén Magyarország az egész Európai Unión belül az újrahasznosított foszforgyártás tudományos és ipari tudásközpontjává és elsődleges ipari beszállítójává válhat. A projekt termékeit Európában egyedülálló módon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) engedélyezte, Európában az első akkreditációt a termékek vizsgálatára pedig – a projekt stratégiai konzorciumi tagjaként – laboratóriumunk szerezte meg.

A környezetvédelemmel kapcsolatos másik fontos területről Six Éva, az azbesztvizsgáló laboratóriuma vezetője tartott előadást. A szakember elmondta, hogy az azbeszt egy nagyszerű fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyag, hiszen az olvadáspontja 1500 Celsius fok, lúgálló, saválló, magas szakítószilárdsággal rendelkezik. Az iparban számtalan területen (textilipar, födémek, építőelemek szigetelése, hajó- és járműipar, vegyipar) használt anyag görög eredetű elnevezésének jelentése: elpusztíthatatlan, olthatatlan, éghetetlen. 1930-ban sajnos az is kiderült, hogy az azbeszt rákkeltő, az azbesztrostok ugyanis a tüdőbe jutva visszafordíthatatlan folyamatot indíthatnak el.

Magyarországon Selypen és Nyergesújfalun foglalkoztak azbesztgyártással, de a termelés már mindkét helyen leállt. Ettől függetlenül sajnos még számos helyen (óvodákban, iskolákban, iroda- és gyárépületekben, panelépületekben) előfordul, és – bár az Európai Unióban ez már nagyrészt megtörtént – hazánkban még rendkívül hiányos az épületek azbesztfelmérése.

Az azbeszt leggyakrabban a jól ismert hullámpala-tetőként, illetve a födémek szigetelésében (úgynevezett szórt azbesztként) van jelen az épületekben. Veszélyt elsősorban az okoz, hogyha az azbesztrostok a levegőbe kerülnek. Éppen ezért nem ajánlott nagynyomású mosóval megtisztítani a hullámpala-tetőket, illetve megbolygatni a szigetelést.

Szórt azbeszt az épületek födéménél, illetve az azbesztrostokat vizsgáló elektronmikroszkóp

Az azbesztrostokat a laboratóriumban az akkreditált mintavételt követően fény-, illetve elektronmikroszkópos módszerekkel határozzák meg, a mentesítés pedig negatív nyomás alatt, rendkívüli óvintézkedések mellett zajlik, hogy az azbesztrostok semmiképpen se kerülhessenek a levegőbe.

Six Éva felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai azbesztszabályozás meglehetősen hiányos: a tulajdonosokat csak az épületek bontásakor kötelezi az azbeszt eltávolítására.  Ezért, illetve a támogatás hiánya és a mentesítés magas költsége miatt még mindig nagyon sok lakóépületben van jelen az azbeszt. Az Egészség Évtizede Johan Béla Nemzeti Program Környezetegészségügyi Akcióprogram keretében az ezredfordulón végzett felmérés szerint még közel 250 ezer négyzetméternyi épületben (nagyrészt lakóépületekben) van jelen a karcinogén anyag.

Az Ökoindustria kiállításon a hagyományokhoz hűen ez úttal is több tucat kiállító, több ezer látogató vett részt. A szakma és a döntéshozók jelenléte, illetve a számos konferencia és előadás mellett tovább növelte az esemény jelentőségét, hogy ez alkalommal latin-amerikai delegáció is ellátogatott a kiállításra, nemzetközi üzletember-találkozót rendeztek, a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége pedig együttműködési megállapodást írt alá.

Az Ökoindustria kiállítás sikere is alátámasztja laboratóriumunk meggyőződését: a környezetvédelem valóban nem szélmalomharc!

Az első környezetvédelmi laboratóriumot ebben a szélmalomban rendezték be!

Kapcsolódó cikkeink:

Azbeszt, a lassú gyilkos

A talaj ABC-je