Mikroműanyagok, vízvédelem és egy új, veszélyes vegyületcsoport kutatása kapcsán tartottak előadásokat a WESSLING Tudásközpont munkatársai a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón. A nagyszabású, a visegrádi országok közös fenntartható fejlődéssel foglalkozó rendezvényén több, mint 100 kiállító vett részt...

A november 29. és december 5. között a Hungexpón megrendezett Planet Budapest célja az volt, hogy felhívja a közönség, különösen a fiatalok figyelmét a kedvezőtlen környezeti, társadalmi és gazdasági folyamatokra, illetve bemutassa, hogy ezek a negatív, az emberiség jövőjét beárnyékoló változások még visszafordíthatók.

Számos szakmai kiállító mutatkozott be a visegrádi országokból, akik technológiai fejlesztéseikkel, innovatív termékeikkel és szolgáltatásaikkal segíthetik elő a fenntarthatósági fordulatot.

Laboratóriumunk kiterjedt környezetvédelmi vizsgálatait tudományos videókkal mutatta be saját standján, emellett három olyan kiemelt aktuális témával is jelentkezett, amelyek megoldása jelentősen hozzájárul a környezetvédelemhez és a fenntarthatósághoz.

A mikroműanyagok problémája immár világszerte egyre szélesebb körben ismert. Magyarországon először a WESSLING szakemberei kezdtek tudományos és ismeretterjesztő munkába ezen a területen, a Parányi Plasztiktalány elnevezésű projektsorán ugyanis megmérték a Duna és mellékfolyói mikroműanyag-szennyezettségét. Azóta számos kutatásban veszünk részt, a terület egyik úttörőjeként fontos szaktudásra és tudományos tettünk szert a felszíni vizek és a vízművek monitoringozása során. Többek között erről is beszélt Bordós Gábor, a WESSLING projektmenedzsere, aki elmondta: a globális műanyagtermelés jelenleg is nő, 2018-ban mintegy 360 millió tonna műanyagot gyártottak világszerte. Napjainkra már megkérdőjelezhetetlen a műanyaghulladékok által okozott globális környezeti kihívás és a mikroműanyagok (<5 mm részecskék) megjelenése különböző környezeti elemekben, így felszíni vizekben, üledékekben, ivóvíz és szennyvíz mintákban. Az előadásban bemutatásra kerül a WESLSING Hungary Kft-nél az elmúlt években létrehoztunk mintavételi eszközpark és vizsgálati protokoll, valamint az eddigi hazai és nemzetközi eredmények.

A hazai vizsgálatok során a WESSLING Hungary Kft-nél fejlesztett műanyagmentes, univerzálisan alkalmazható berendezéssel történik a minták helyszíni szűrése, mintegy 2000 L vizet koncentrálva.

A Per- és polifluorozott alkil vegyületek rendkívül széles körben használatosak a mindennapi életben: megtalálhatók ruházati tárgyakban, ételcsomagolásban, kézkrémekben, illetve fontos felhasználási területük a tűzvédelem. A fő tulajdonságuk ezeknek a vegyületeknek, hogy egyszerre víz- és olajállók is (mint például a teflon), azonban kiderült, hogy káros hatással is rendelkeznek a környezetre vagy az emberi egészségre nézve – mondta el Palotai Zoltán, a WESSLING Hungary Kft. Környezetanalitikai Üzletágának vezetője. A perfluorozott vegyületekről egyre több átfogó és hosszú távú toxikológiai vizsgálat is rendelkezésre áll, amelyek kimutatták, hogy rákkeltő hatásuk lehet. Egy-egy elterjedtebben használt PFAS vegyület (például a perfluoroko-oktánsav, PFOS) esetén a humán epidemiológiai vizsgálatok összefüggéseket találtak az expozíció és a magas koleszterinszint, a megnövekedett májenzimszint, a pajzsmirigy rendellenességek és egyéb káros elváltozások között.

Az Európai Unió Bizottsága az új víz-direktívában az eddigiekhez képes több, új szerves vegyület vizsgálatát írja elő. Az európai jogalkotási folyamatban várható, hogy 2025-ig többek között a fent említett perfluorozott szénhidrogén (mintegy 4.500 ) összegparaméter jellegű vizsgálatát kell elvégezni a földtani közeg védelmének érdekében. Az új vizsgálati eljárások között természetesen individuális molekulák meghatározására is kell módszert fejleszteni, vagy adaptálni. Ilyen vegyület például a BPA (biszfenol-A) is, amelynek szintén a földtani rétegbe való bemosódását kell nyomon követni. A WESSLING Hungary Kft. Környezetvédelmi Üzletága laboratóriumában LC/MS/MS technikával a perfluorozott oktil-szulfonsavak mérését rutinszerűen végezzük – mondta el Dr. Szigeti Tamás János, laboratóriumunk üzletfejlesztési igazgatója harmadik szakmai előadásában.

A független vizsgálólaboratóriumokat működtető WESLING Hungary Kft. fennállása óta elkötelezett a környezetvédelem, a fenntarthatóság, az élelmiszer-biztonság és az egészségvédelem iránt. Nem csak kiemelkedő szakértelmünkkel és modern műszerparkunkkal, valamint közel harminc éves elhivatott tevékenységünkkel bizonyítottuk ezt, hanem a társadalmi felelősségvállalás, a tudományos tájékoztatás terén kifejtett munkánkkal is.

Nemrég munkatársaink számos kiemelkedő környezetvédelmi díjat nyertek el, és az általuk, illetve az egész vállalatcsoport által képviselt szellemiség jegyében most egy nagyon fontos döntésre szántuk el magunkat: a telephelyünkön felhasznált elektromos áramot teljes mértékben tiszta, zöld energiaként használjuk fel!

Megtisztelő volt számunkra, hogy ilyen aktívan vehettünk részt a Planet Budapest világtalálkozón, ahol állam- és kormányfők, kormányzati döntéshozók, nemzetközi szervezetek elismert szakértői, valamint a tudományos- és az üzleti világ képviselői vitatták meg a fenntartható vízgazdálkodás, élelmiszertermelés, energia- és hulladékgazdálkodás, illetve a közlekedés témaköreit.