Lawal-Papp Zsófia makói cukrász Kikelet elnevezésű, hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét – hirdették ki a szervezők az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón. A győztes torta vizsgálatait immár 12 éve az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. (és jogelődje, a WESSLING Hungary Kft. ) független vizsgálólaboratórium végzi el. Összeállításunkból most kiderül, mi mindent csináltak a Kikelettel, mielőtt igazolták: valóban megfelelt az elvárásoknak. Valóságos laboratóriumi horrorsztori következik, csak erős idegzetű olvasóinknak...

A „Kikelet” elnevezésű tortát egy csepp fekete tea köré, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alkotta meg a cukrász, aki a tökéletes összhangot a vaníliás fehércsokoládé-mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta hozzáadásával tette teljessé. Ez a leírás már önmagában is rendkívül ínycsiklandozó, a szervezők szerint ráadásul a torta a cukorbetegek számára is jó választás lehet, hiszen egy szelet édesség energiatartalma 236,8 kcal, szénhidrátértéke pedig 11,8 g.

Mindezt szigorú, akkreditált körülmények között ellenőrizték, mégpedig az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. újpesti tudásközpontjában. Nem is akárhogyan!

A győztes tortát elemeire szedték, a hagyományos laboratóriumi eszközök (lombik, kémcső, pipetta) használata mellett a vizsgálólaboratórium felvonultatta a legmodernebb arzenálját is: a zsír kinyerése egy több ciklusban dolgozó, teljesen automata berendezésben történt, a fehérjetartalmat ugyancsak egy automata rendszer, egy modern titráló berendezés segítségével, a cukrok és cukoralkoholok mérését pedig elválasztástechnikával végezték. A kalóriatartalmat a cukrok szétválasztásával, az élelmi rostok számát enzimes emésztéses eljárással határozták meg, a sótartalomnál pedig a Nátrium atomot mérték a hagyományos elemanalitika szerint (a gerjesztett atomok és ionok induktív csatolású plazma segítségével állíthatók elő és mérhetők).

Külön érdekesség, hogy a tortát a laboratóriumi vizsgálatok során kemencébe rakták, és teljesen elégették! Így kapták meg a szervetlen anyagok mennyiségét. És ez még nem minden: kénsavban is felforralták, és az így a katalizátor jelenlétében több mint 400 C-on (!) elroncsolt maradékot átdesztillálva mérték meg a fehérjetartalmat. A homokkal összekeverve, termosztátba helyezve a szárazanyag- és a víztartalmat ellenőrizték, sósavval roncsolva és szerves oldószerrel kioldva pedig a zsírtartalmat mérték meg.

A folyadék-kromatográffal történő vizsgálat során mérték meg a különböző cukrok és cukoralkoholok mennyiségét. Ennek köszönhetően állapítható meg teljes biztonsággal: a torta valóban hozzáadott cukor nélkül készült.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája Versenyét 2012-ben indította el azzal a céllal, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. Magyarország Tortáit augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. További információ, és augusztus 17-től a tortákat árusító cukrászdák listája elérhető a www.cukraszat.net weboldalakon. a cukormentes országtortát készítő cukrászdák listája felkerül még a www.magyarorszagcukormentestortaja.huhonlapra is.

Ha kíváncsi rá, hogyan vizsgálták az elmúlt években Magyarország Cukormentes tortáit, kattintson az alábbi linkekre:
https://egycseppfigyelem.hu/magyarorszag-cukormentes-tortaja-2/