Húszéves Magyarország legfontosabb élelmiszer-biztonsági konferenciája és kiállítása, amelynek fókuszába ezúttal a csomagolóanyagokat állították a szervezők. A hatósági szempontok, a laboratóriumi vizsgálatok és a jogi szabályozás mellett a tanácskozáson körbejárják korunk legfontosabb élelmiszer-vizsgálati kérdéseit a mikroműanyagoktól az étrend-kiegészítőkön és növényvédő szereken át a bioélelmiszerekig...

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. 2017-ben ismét megrendezi az élelmiszerek vizsgálatával, ellenőrzésével foglalkozó szervezetek, gyártók és forgalmazók kétévente esedékes tudományos seregszemléjét, a Hungalimentaria 2017 Konferenciát és Kiállítást.

Az immár 11. alkalommal, április 26-án és 27-én megrendezendő tanácskozás mottója: „Terítéken az élelmiszerek és csomagolóanyagaik”.  A csomagolóanyagoknak ugyanis kulcsszerepük van az élelmiszer-biztonságban: amellett, hogy egyben tartják az élelmiszert, védik a környezet hatásaitól (és fordítva), eltarthatóvá és biztonságossá teszik, ráadásul fontos üzenetet, információkat is hordoznak. A konferencián szóba kerül a csomagolóanyagok kioldódása, laboratóriumi vizsgálata, a mikrobiológiai veszélyek és a jogi szabályozás is.

A két napon át tartó konferencia szekcióiban emellett többek között olyan aktuális témákat is érintenek, mint a mikroműanyagok, amelyek nem csak a tengerekben halmozódnak fel, hanem már az élelmiszerekben is megjelentek; a fogyasztókat érő növényvédő szerek mennyisége, az étrend-kiegészítők vizsgálata, valamint a doppingellenőrzés rejtelmei, a biotermékek eredetigazolása vagy a talajkímélő eljárások az éhezés megakadályozása érdekében, ahogy szó esik majd az élelmiszer-pazarlás mértékéről is.

Az egyik legérdekesebb téma az élelmiszer összetevőinek vizsgálata a hőtani elvek alapján. Ez a szempont eddig nem játszott fontos szerepet az élelmiszerek megítélésekor, pedig nem mindegy, hogy az adott komponens csökkenti vagy növeli az ember szervezetében az entrópiát (a rendezetlenség fokát).

Az előadók a NÉBIH és egyéb hatóságok, minisztériumok, hazai és nemzetközi kutatóintézetek, az élelmiszer-gyártó szakma képviselői, valamint a rendezvényt szervező, Magyarországon negyed évszázada működő független laboratórium munkatársai.

A rendezvény fővédnöke Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, védnökei Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke és Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár. A plenáris előadáson beszédet mond még Zanathy László a WESSLING Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Gombos Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályának a vezetője, Bánáti Diána, a Nemzetközi Élettudományi Intézet (International Life Sciences Institute, ILSI) európai tudományos igazgatója és Karsai Ferencné, a Nemzeti Akkreditáló Hatóság osztályvezetője, valamint Szigeti Tamás, a WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója, az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szakfolyóirat főszerkesztője.

A Hungalimentaria legfőbb célja, hogy a vizsgálati eredményeket hasznosító, döntéshozó szakemberek, az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatát végző laboratóriumok munkatársai, az élelmiszeripar képviselői és minden érdeklődő számára közel hozza az analitikai kémia, a mikrobiológia és a molekuláris biológia tudományos és gyakorlati aspektusait.

A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a mezőgazdasági, ipari vagy szolgáltató ágazatban mindannyian fogyasztók vagyunk. Az élelmiszereink által hordozott egészségügyi és gazdasági kockázatok felismerése, nagyságának meghatározása, ezek nyilvánosságra hozatala és elhárítása széleskörű társadalmi érdek.

A konferencia helye és időpontja: Aquaworld Resort Budapest Hotel, Amazonas konferenciaterem, 1044 Budapest, Íves út 16. 1146 Budapest, 2017. 04. 26-27.

A konferencia egyben kiállítás is, több, mint 30 gyártó és forgalmazó lesz jelen, a főbb támogatók között a McDonald’s, a Fornetti, az Eisberg, Ireks-Stamag, az Aktivit, a Hungária Ökogarancia és az Aquaworld Hotel.

Az élelmiszer-biztonság újdonságai mellett a szervezők két kulturális programmal is várják a résztvevőket: a Shaibo zenekar jazzkoncertjével és Cziráki Nándor grafikusművész kiállításával. A Shaibo koncert után sorsolják ki az Aquaworld Resort Hotel által felajánlott, kétszemélyes welness-hétvégére szóló ajándékutalványt.

További információ és jelentkezés: www.hungalimentaria.hu.